News
notix pixel id

Focar de infecție pe un șantier din București, unde lucrează peste 100 de oameni

23.08.2020 | 16:01
Focar de infecție pe un șantier din București, unde lucrează peste 100 de oameni
Un șantier din București a devenit focar de infecție. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Un nou focar de infecție pe un șantier din București, unde peste 30 de muncitori s-au îmbolnăvit.

Muncitorii sunt cetățeni indieni și au primit vizita ministrului Violeta Alexandru, îngrijorată de cele întâmplate.

Reprezentanții DSP București s-au deplasat și ei la locul focarului de infecție, acolo unde s-a declanșat o anchetă epidemiologică.

ADVERTISEMENT

Focar de infecție în București, pe un șantier unde lucrează peste 100 de cetățeni străini

Ministrul Alexandru a solicitat ITM un raport complet care să cuprindă informații despre condițiile de lucru și legalitatea în angajarea indienilor de pe șantier.

Potrivit datelor oficiale pe șantierul respectiv lucrează 100 de angajați, dintre care 38 de cetățeni indieni, potrivit Pro TV.

ADVERTISEMENT

Eu vă pot da informaţii despre aspecte care ţin de competenţa Ministerului Muncii. Alte informaţii despre starea lor de sănătate, ca peste 30 dintre ei să fie infectaţi, trebuie să întrebaţi instituţia care agestiona situaţia adică DSP Bucureşti, alături de care m-am deplasat aseara la şantierul respectiv, unde era posibil să fie un focar. Din primele informaţii, cei infectaţi sunt din India, dar urmează să avem o evaluare completă. Avem în primul rând o problemă de sănătate şi DSP Bucureşti e deja implicată în a găsi soluţii.

Încă din cursul nopţii luase primele măsuri. Raportul pe care l-am solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă. Nu vreau să mă antepronunţ. Aştept raportul. Am ţinut foarte mult ca deplasarea ITM să se facă la momentul la care l-am făcut şi eu pentru că dacă se făcea mai târziu, se puteau schimba datele problemei. Raportul se va axa pe condiţiile de muncă, pe existenţa sau nu a contractelor de muncă”, a declarat Violeta Alexandru.

ADVERTISEMENT

ITM va stabili dacă indienii erau angajați în condiții legale: „Din ceea ce am aflat sunt peste 200 de angajaţi, dintre care 38 de cetăţeni indieni, dar evidenţa trebuie să ne-o dea angajatorul pe care nu l-am găsit la faţa locului. Din primele informaţii, cei infectaţi sunt din India. Nu vreau să speculez şi nu e rolul meu să intru într-o investigaţie de cine angajatorul. Orice angajator ar fi, mic sau mare, el trebuie să aibă grijă de condiţiile de muncă ale angajaţilor. Pe mine mă interesează să verificăm legalitatea contractelor de muncă, condiţiile de cazare, etc. În acest moment ne interesează starea de sănătate, urmând ca sub competenţa ITM să intre verificarea inspectorilor de muncă”.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a dat asigurări că focarul a fost izolat. „În cursul zilei de astăzi, toţi oamenii vor fi duşi parte în spitalele COVID, cei care au fost depistaţi pozitiv, iar restul vor fi duşi în carantină instituţionalizată. Acest focar a fost izolat şi toate măsurile necesare sunt luate”, a explicat Băluță.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri