News

Focar de pestă porcină în București! În ce cartier au fost descoperite primele cazuri

Focar de pestă porcină descoperit în București, într-un cartier al Sectorului 6
29.09.2021 | 17:19
Focar de pesta porcina in Bucuresti In ce cartier au fost descoperite primele cazuri
Un focar de pestă porcină a fost descoperit într-un cartier al Bucureștiului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape incredibil, dar adevărat, în București, în Sectorul 6 a fost descoperit un focar de pestă porcină. Culmea, informația a confirmat-o chiar primarul Ciprian Ciucu. Edilul a transmis într-o postare pe o rețea de socializare că s-a stabilit deja un plan pentru eliminarea focarului la ultima ședință a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Mai mult decât atât, primarul Sectorului 6 a explicat că a apelat la echipaje ale Poliției Locale, dar și la Direcția de Servicii Publice care trebuie să intervină şi să ia primele măsuri sub îndrumarea metodologică a Direcției Sanitare și Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

ADVERTISEMENT

Focar de pestă porcină în Capitală!

Nu a mai durat mult până când oamenii au vrut să afle unde anume se cresc porci în Capitală și în ce cartier se întâmplă astfel de grozăvii. Ciprian Ciucu a revenit și a spus că totul se petrece în sectorul de care se ocupă, mai exact în Giulești, în zona Lacului Morii.

A repetat informația în mai multe rânduri, răspunsul său având parte de zeci de reacții. Astfel, oamenii s-au amuzat, dar au existat și persoane care și-au exprimat nemulțumirea și chiar furia pentru cele întâmplate.

ADVERTISEMENT

De altfel, cei din zonă spun că locul s-a schimbat mult în ultima perioadă, dar încă păstrează semne ale trecutului. În Giulești Sârbi, înainte de Revoluția din 1989, localnicii creșteau păsări, porci și chiar vaci pe câmpurile din zonă, beneficiind și de faptul că Giuleștiul era singurul cartier al orașului fără ieșire, acesta înfundându-se.

În ciuda apariției blocurilor, a minicartierelor rezidențiale și a prețurilor uriașe care se plătesc acum pentru fiecare metru pătrat în parte, în zonă au mai rămas câțiva bătrâni și amărâți care trăiesc de pe o zi pe cealaltă și nu o dată din creșterea animalelor.

ADVERTISEMENT

Ce spun autoritățile despre creșterea animalelor în București

Culmea, dar în România nu există o lege care să interzică creșterea animalelor în marile orașe. După numeroase plângeri în care erau vizați oameni care aveau găini, curci, porumbei sau chiar porci, Capitala s-a apărat și a emis o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București privind normele de salubrizare și igienizare.

Concret, la capitolul XI, capitol dedicat menținerii curățeniei de către posesorii de animale de companie se stipulează în articolul 33 că pe teritoriul Municipiului București se interzice creșterea sau întretinerea, în gospodării individuale, a animalelor și păsărilor pentru consum, piele, blană și tracțiune, a albinelor, viermilor de mătase și asimilate acestora, cu excepția animalelor de companie.

ADVERTISEMENT

Este adevărat că nicăieri nu sunt enumerate animalele de companie, dar pe baza acestei decizii, Poliția Locală îi poate amenda pe cei care obișnuiesc să trăiască la fel ca în mediul rural în mijlocul orașelor.

Mai mult decât atât, la articolul 34, litera C, punctul 2 se mai arată că posesorii de animale de companie trebuie să dețină în mod obligatoriu carnete de sănătate pentru acestea și vor asigura vaccinarea lor în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare, situație mai greu de realizat pentru cei care cresc și alt gen de animale în curți.

Pesta porcină, subiect de glume în mediul online

Informația publicată de Ciprian Ciucu nu a scăpat însă valului de ironii. Astfel, oamenii au transmis că este aproape incredibil că în 2021 se discută despre pestă porcină într-o capitală europeană.

„Mamă, îi lăsați pe oameni fără porci așa aproape de Crăciun. Serios, ar trebui să există legislație locală pentru creșterea animalelor domestice în zone urbane. Nu-mi pasă dacă stai la curte, nu crește porci și găini în 2021 în București”, i-a transmis Bogdan Gherasim, unul dintre urmăritorii discuției, primarului Sectorului 6.

„Dar ați aflat că în Giulești nu sunt gaze pe toate străzile? Dar ați aflat că în Giulești oamenii nu sunt racordați la apă și canal? Dar ați aflat că avem străzile pline de cratere? Dar ați aflat că la noi nu s-au plantat niciodată panseluțe și copaci iar trotuarele arată jalnic?”, a întrebat și Justinian Staicu-Avram.

ADVERTISEMENT