News

Focar de tuberculoză la o grădiniță din Iași. Un adult și un copil, diagnosticați cu TBC. Părinții sunt revoltați

Focar de tuberculoză descoperit la o grădiniță din Iași. Un adult și un copil, diagnosticați cu TBC. Părinții sunt revoltați și contrazic poziția DSP.
21.06.2024 | 11:14
Focar de tuberculoza la o gradinita din Iasi Un adult si un copil diagnosticati cu TBC Parintii sunt revoltati
Focar de tuberculoză la o grădiniță privată din Iași. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este alertă medicală la o grădiniță privată din Iași, acolo unde a fost identificat un focar de tuberculoză. DSP anunță că un adult și un copil au fost diagnosticați cu TBC. În schimb, părinții micuților au altă părere.

Focar de tuberculoză la o grădiniță privată din Iași

Din informațiile oferite de presa locală aflăm că aceste cazuri de tuberculoză au fost raportate la o grădiniță privată din comuna Rediu. Direcția de Sănătate Publică Iași a confirmat că este vorba de două cazuri. Un adult și un copil ar fi infectați cu TBC.

ADVERTISEMENT

Dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iași, a spus că primul caz de tuberculoză a fost diagnosticat la sfârșitul lunii aprilie.

Pacienta este o angajată de la grădiniță. Ea a fost diagnosticată cu tuberculoză pulmonară contagioasă. La acea dată s-au luat toate măsurile necesare pentru pacientă, inclusiv diagnosticarea, tratamentul, scoaterea din sistem. A fost anunțată ancheta epidemiologică la unitatea respectivă.

ADVERTISEMENT

”La momentul de față, sunt confirmate două cazuri de TBC la o grădiniță din comuna Rediu, la un adult și un copil. Medicii din Dispensarul TBC au declanșat ancheta epidemiologică la apariția primului caz, aceasta fiind în curs de desfășurare.

Conform protocolului, sunt chemați pentru investigații medicale toți contacții cazurilor confirmate până la acest moment. Pe parcursul acestei anchete, Direcția de Sănătate Publică Iași a avut o permanentă colaborare cu Dispensarul TBC”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP, pentru Ziarul de Iași.

ADVERTISEMENT

În schimb, părinți vorbesc despre un număr mai ridicat de infecții. Reacția târzie și măsurile luate de conducerea instituției, care au întârziat mai bine de 45 de zile, au stârnit îngrijorare și revoltă în rândul părinților.

”Din luna mai se știa că una dintre educatoare a fost confirmată cu TBC. Ea, la rândul ei, a dat copiilor din grupă. Grupa sa luând masa și jucându-se împreună cu o altă grupă din grădiniță, a transmis și altora.

ADVERTISEMENT

Părinții au făcut sesizare la DSP, însă nu răspunde nimeni, nici la telefon, nici pe mail. Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă acolo și faptul că se ascund aceste lucruri, pentru că este în joc viața copiilor”, a spus părintele unui copil de la grădinița privată, pentru sursa citată.

Ce este tuberculoza. Care sunt simptomele

Tuberculoza (TBC) este o boală foarte infecțioasă provocată de un microb, Mycobacterium Tuberculosis. Vorbim de una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din lume. Dat fiind acest aspect, este considerată o problemă de sănătate publică. În România, diagnosticul și tratamentul sunt gratuite.

Simptomele tuberculozei pulmonare pot include: tuse persistentă, care durează mai mult de trei săptămâni, dureri toracice, tuse cu sânge sau spută, slăbiciune sau oboseală, pierderea în greutate, febră și frisoane sau transpirații nocturne.

ADVERTISEMENT
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz...
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz trofeul de campion la Wimbledon
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își...
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Declaraţii EXCLUSIVE ale mirilor Elena şi Ianis Hagi înainte de petrecerea de la...
Declaraţii EXCLUSIVE ale mirilor Elena şi Ianis Hagi înainte de petrecerea de la Palatul Ştirbey. "Este cea mai frumoasă zi din viața mea"
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei...
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei Hagi, prezenți la biserică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare...
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare la Palatul Știrbey