News

Focuri de armă la Beirut, în timpul unui protest. Armata libaneză a arestat nouă persoane. Update

Cel puțin șase persoane au murit și mai multe au fost rănite în urma focurilor de armă trase asupra participanților la o demonstrație în Beirut.
15.10.2021 | 11:33
Focuri de arma la Beirut in timpul unui protest Armata libaneza a arestat noua persoane Update
ADVERTISEMENT
15-10-2021
08:32

9 persoane arestate, printre care un sirian

Armata libaneză a anunțat că a arestat nouă persoane, inclusiv un sirian, după ce schimbul de focuri de armă de joi din Beirut, soldat cu cel puțin șase morți și zeci de răniți, potrivit Crucii Roșii libaneze.

Soldații au fost desfășurați pe străzi pentru a controla violențele, în timp ce un armistițiu nedeclarat a readus calmul în capitala libaneză, după aproape cinci ore de tiruri intense.

14-10-2021
16:16

Președintele și premierul Libanului au condamnat violențele

Președintele libanez promite să-i facă răspunzători pe cei din spatele violențelor. Michel Aoun a spus într-un scurt discurs către națiune că ciocnirile sunt o „scenă dureroasă și inacceptabilă”.

„Ne-a dus înapoi la zilele pe care am spus că nu le vom uita niciodată și niciodată nu le vom mai repeta”, a spus el în adresa sa televizată, referindu-se la războiul civil de 15 ani din țară din 1975 până în 1990, relatează Al Jazeera.

La rândul său, prim-ministrul Najib Mikati și-a cerut scuze față de poporul libanez după ce ciocnirile violente de la începutul zilei au făcut cel puțin șase morți și zeci de răniți.

Într-un interviu acordat ziarului Annahar, Mikati a spus că a fost informat de armată că situația de securitate din capitală s-a îmbunătățit acum.

14-10-2021
14:08

Hezbollah acuză Partidul Forțelor Libaneze pentru atac

O liniște prudentă s-a așternut deasupra Beirutului, glasul armelor și al rachetelor pare să se fi oprit, iar traficul pe străzile capitalei a fost reluat parțial.

Echipele de apărare civilă și Crucea Roșie din Liban continuă să evacueze rezidenții din cartierul Tayouneh.

Hezbollah a declarat că susținătorii lor au fost atacați de Partidul Forțelor Libaneze mișcare politică creștină de dreapta.

Hezbollah și mișcarea lor aliată Amal au acuzat partidul, fără a furniza probe, într-o declarație care a cerut și armatei libaneze să aresteze atacatorii care au împușcat protestatarii lor mai devreme joi.

Hezbollah și Amal au numit violențele drept o „operațiune intenționată” a Partidului Forțelor Libaneze, condus de Samir Geagea.

Geagea a condamnat violența pe Twitter și a dat vina pe disponibilitatea pe scară largă a armelor în Liban, fără a aborda acuzațiile.

14-10-2021
13:29

Crucea Roșie Libaneză a confirmat bilanțul victimelor

Crucea Roșie libaneză a actualizat numărul morților în ciocnirile armate care au avut loc joi dimineață la Beirut. Potrivit unei declarații pe Twitter, șase persoane și-au pierdut viața și peste 30 sunt rănite.

 

14-10-2021
12:03

Continuă ciocnirile armate în Beirut. Este raportată folosirea lansatoarelor de grenade

Luptele cu armament greu sunt încă în curs de desfășurare joi după-amiază, în cele mai grave violență din Beirut în ultimii zece ani.

Videoclipurile live de pe canalele de știri locale au arătat focuri de armă asupra clădirilor, în timp ce locuitorii din cartierul Al Tayhouneh au continuat să evacueze zona.

De asemenea, armata libaneză a înconjurat zona și a amenajat bariere din sârmă ghimpată.

Fluxurile live din presa locală au arătat bărbați mascați cu mitraliere în zonă în vreme ce vehicule militare blindate sunt desfășurate pe străzi.

Ministrul de interne al Libanului a confirmat că atacatorii au folosit lansatoare de grenade antitanc B7-RPG.

Cinci oameni sunt morți și până la 30 au fost răniți, potrivit Crucii Roșii, în vreme ce presa locală relatează că este vorba despre șase morți și peste 60 de răniți.

14-10-2021
11:01

Numărul morților crește pe măsură ce continuă ciocnirile armate la Beirut

Potrivit presei locale este vorba despre șase morți și peste 60 de răniți, în urma violențelor izbucnite în timpul unui protest împotriva judecătorului Tarek Bitar.

Relatările sugerează că primele împușcături au avut loc în cartierul Tayouneh din Beirut.

„În timp ce protestatarii mergeau către Palatul Justiției, s-a tras asupra lor în zona Tayounah”, se spune într-o declarație a armatei.

Premierul Najib Mikati a cerut calm și arestarea „celor responsabili”.

Manifestanții cer îndepărtarea unui judecător care conduce o anchetă privind explozia mortală din portul din Beirut din august 2020.

Focuri de armă la Beirut, în timpul unui protest

Agenția de știri de stat NNA a raportat trei decese în timpul ciocnirilor din capitala libaneză. Un medic din camera de urgență a spitalului al-Sahel din Beirut, care nu a vrut să fie numit anterior, a declarat pentru CNN că spitalul a primit un decedat și nouă răniți de la izbucnirea violenței.

ADVERTISEMENT

Sute de susținători ai Hezbollahului susținut de Iran și al principalului său aliat șiit, Amal, mărșăluiau spre Palatul de Justiție al orașului joi, când au fost trase focuri de armă asupra protestatarilor dintr-o locație necunoscută, forțând manifestanții și jurnaliștii să caute adăpost, potrivit unei declarații a armatei și relatărilor radiodifuzorilor locali.

Există mai multe rapoarte locale despre lunetiști care trag asupra demonstranților de pe acoperișurile clădirilor din zonă.

ADVERTISEMENT

Televiziunile locale și videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, un protestatar mascat care trage cu ceea ce părea a fi AK-47 din spatele barierelor stradale și a haldelor de gunoi, aparent asupra lunetiștilor și fum negru care se ridica dintr-una din clădirile din apropiere.

Într-o declarație armata libaneză, care a desfășurat numeroase trupe la locul focurilor de armă, a declarat că va împușca orice persoană înarmată în zonele în care au loc ciocnirile și a cerut oamenilor să elibereze străzile.

ADVERTISEMENT

“Este clar că cei care au tras asupra protestatarilor au fost grupuri armate organizate care planifică acest atac de ieri”, a declarat pentru CNN un oficial de rang înalt al Hezbollah. “Nu vom trage înapoi. Vor să ne atragă într-un conflict civil și noi nu vrem să semănăm conflicte civile”.

Într-o declarație comună emisă de Hezbollah și Amal, grupurile au cerut „calm” între susținătorii lor pe stradă.

ADVERTISEMENT

Hezbollah a fost un adversar ferm al lui Tariq Bitar, judecătorul popular care conduce ancheta exploziei din Beirut și a solicitat urmărirea penală a unor oficiali de nivel înalt.

Săptămâna aceasta, judecătorul a emis un mandat de arestare împotriva parlamentarului Ali Hassan Khalil, un oficial de rang înalt al Amal și fost ministru de finanțe.

Bitar a emis, de asemenea, mandate de arestare împotriva deputatului Nouhad Machnouk, aliat al fostului prim-ministru Saad Hariri și fost ministru de interne.

De la numirea sa în februarie, Bitar, care conduce și instanța penală din Beirut, a căutat înalți oficiali politici și de securitate pentru interogare în cadrul anchetei de la Beirut. El este al doilea anchetator judiciar care conduce ancheta.

Primul judecător însărcinat cu gestionarea anchetei a fost revocat după ce doi foști miniștri acuzați în cadrul anchetei au depus cu succes o moțiune pentru înlăturarea acestuia.

Mai multe petiții legale formulate de oficiali urmăriți în judecată pentru demiterea lui Bitar nu au avut succes.

Luni, în timpul unui discurs televizat, șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, l-a condamnat pe judecător, acuzându-l că este „politizat”.

La 4 august 2020, aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu au explodat în portul Beirut după ce au fost depozitate necorespunzător acolo din 2013, ucigând peste 200 de oameni și rănind mii de persoane.

Explozia a fost una dintre cele mai mari explozii non-nucleare înregistrate vreodată și cel mai distructiv incident unic din istoria tulburată a Libanului. Cartiere întregi ale capitalei țării au fost distruse.

Niciun oficial nu a fost condamnat.

Președintele Michel Aoun și prim-ministrul Najib Mikati continuă să-l sprijine public pe judecătorul Bitar. Mikati a spus că Libanul nu poate suporta eliminarea unui al doilea judecător din ancheta exploziei.

Cu toate acestea, miniștrii aparținând Hezbollah, Amal și unii aliați ar fi presat Cabinetul să ia o poziție formală împotriva lui Bitar.

ADVERTISEMENT