News

Folosiți dezinfectant în mașină? Puteți să rămâneți fără permis

26.10.2020 | 16:40
Folositi dezinfectant in masina Puteti sa ramaneti fara permis
Folosiți dezinfectant în mașină? Puteți să rămâneți fără permis
ADVERTISEMENT

Dacă folosiți dezinfectant în mașină, puteți să rămâneți fără permis. Acesta este anunțul făcut de un polițist din Oradea.

„Mare grijă cât spirt consumaţi când vă dezinfectaţi şi cu ce produse vă dezinfectaţi, pentru că riscaţi să faceţi câteva drumuri la Poliţie”, a declarat subcomisarul Octavian Perţea, conform DigiFm.

ADVERTISEMENT

Fost adjunct al Poliţiei Municipiului Beiuş, acum ofiţer în cadrul Biroului Rutier din Oradea, Perțea a făcut un experiment și a postat clipul pe youtube. El a vrut să observe dacă vaporii de alcool emanați de un dezinfectant pot indica un grad de alcoolemie într-un etilotest.

Polițist din Oradea: Poți să rămâi fără permis dacă folosești dezinfectant în mașină

Octavian Perțea este și vlogger cu peste 21.000 de abonaţi pe YouTube. Acesta a făcut studiul la cererea unor şoferi. În urma experimentului, polițistul a constatat o alcoolemie de 0,26 mg/ de alcool în aerul epirat.

ADVERTISEMENT

“Eu m-am dezinfectat înainte pe mâini, așa cum se dezinfectează orice șofer. Cu 2 – 3 minute înainte. La aparat a ieșit prima dată 0,26 și nu ne-a venit să credem. E o valoare mare! La un minut, am repetat testul și a ieșit 0,16, dovadă că alcoolul din habitaclu a ieșit pe fereastră,” a declarat Octavian Perţea pentru sursa citată.

Acesta a explicat că poliţiştii rutieri sunt obligaţi de lege să ţină cont de cifrele indicate de etilotest, indiferent dacă ele sunt generate de consumul de alcool sau de un dezinfectant.

ADVERTISEMENT

“Vă recomand să solicitaţi recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei în sânge. Mare atenţie, noi suntem oricum obligaţi să luăm în calcul această valoare, chiar dacă ne arătaţi sticluţa cu spirt, că tocmai v-aţi dezinfectat. Și dacă sunteţi siguri că nu aţi consumat alcool, vă conducem la cea mai apropiată unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice”, a spus Perţea în filmuleţul postat pe canalul său de Youtube.

Așadar, aveți grijă cât spirt folosiți când vă dezinfectați în mașină, pentru că riscați să faceți câteva drumuri la Poliție.

ADVERTISEMENT

“Nu este o eroare a aparatului ce s-a constatat la experiment, pur şi simplu spirtul medicinal are 70% alcool şi e normal ca aparatul să detecteze vapori”, spune polițistul, insistând ca oamenii să se dezinfecteze înainte de a intra în maşină. “Să nu se dezinfecteze în maşină, ci afară, ca să nu fim nevoiţi să mergem la spital cu oameni de bună credinţă”, a precizat Octavian Perţea, conform ebihoreanul.ro.

ADVERTISEMENT