News

Fondatoarea companiei Theranos, ce promitea teste de sânge revoluționare, condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă

Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnată la peste 11 ani de închisoare pentru că a înșelat investitorii în start-up-ul său de testare a sângelui
19.11.2022 | 16:24
Fondatoarea companiei Theranos ce promitea teste de sange revolutionare condamnata la 11 ani de inchisoare pentru frauda
Compania ajunsese să fie evaluată la 9 miliarde de dolari. Sursa foto: colaj Fantik
ADVERTISEMENT

Fosta vedetă din Silicon Valley a afirmat în mod fals că tehnologia ar putea diagnostica boli cu doar câteva picături de sânge, iar compania ei ajunsese să valoreze la un moment dat circa nouă miliarde de dolari.

Condamnare pentru fraudă

Holmes, în vârstă de 38 de ani, care este însărcinată, a declarat cu lacrimi în ochi în fața instanței că a simțit “o durere profundă” pentru cei care au fost înșelați. Ea a fost găsită vinovată în ianuarie, după un proces care a durat trei luni.

ADVERTISEMENT

Este de așteaptat ca Holmes să facă apel împotriva sentinței, care a fost pronunțată vineri într-un tribunal din California.

Prezentată cândva ca fiind “următorul Steve Jobs”, Holmes a fost considerată la un moment dat cea mai tânără miliardară din lume.

ADVERTISEMENT

Ea a lansat Theranos după ce a renunțat la studiile de la Universitatea Stanford la vârsta de 19 ani, iar valoarea acesteia a crescut brusc după ce compania a susținut că ar putea aduce o revoluție în diagnosticarea bolilor.

Însă tehnologia prezentată de Holmes nu a funcționat și – inundată de procese – compania a fost dizolvată până în 2018.

ADVERTISEMENT

La procesul lui Holmes din San Jose, California, procurorii au declarat că aceasta i-a indus în eroare cu bună știință pe medici și pacienți cu privire la produsul vedetă al Theranos – aparatul Edison – despre care compania susținea că poate detecta cancerul, diabetul și alte afecțiuni folosind doar câteva picături de sânge.

De asemenea, au acuzat-o pe Holmes că a exagerat foarte mult performanța firmei în fața finanțatorilor săi.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, jurații au găsit-o vinovată de patru capete de acuzare pentru fraudă, cu o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare. Dar au găsit-o nevinovată pentru alte patru acuzații și nu au ajuns la un verdict pentru alte trei.

Tânăra „miliardară” și-a cerut scuze pentru faptele sale

Înainte ca judecătorul Edward Davila să emită sentința vineri, Holmes a citit un discurs în fața instanței în care și-a cerut scuze cu lacrimi în ochi investitorilor și pacienților.

“Sunt devastat de eșecurile mele. Am simțit o durere profundă pentru ceea ce au pățit oamenii, pentru că i-am dezamăgit”, a spus ea.

“Îmi regret eșecurile cu fiecare celulă a corpului meu”, a continuat ea.

Judecătorul s-a referit la Holmes ca la un antreprenor “strălucit” și i-a spus: “Eșecul este normal. Dar eșecul prin fraudă nu este în regulă”.

„Silicon Valley este un loc în care se pot face și risipi averi. Nu este neobișnuit ca investitorii să piardă sume mari de bani. De asemenea, nu este neobișnuit ca fondatorii să facă afirmații grandioase despre tehnologia lor.

Totuși, ceea ce este diferit în cazul lui Holmes este faptul că derularea Theranos a dus de fapt la acuzații de fraudă care au rămas în picioare. Este cunoscut faptul că în SUA este dificil să se obțină condamnări în cazurile de fraudă cu „gulere albe””, se arată într-o analiză a celor de la BBC News.

Procurorii au cerut ca ea să fie condamnată la 15 ani de închisoare și să plătească aproximativ 800 de milioane de dolari ca despăgubiri investitorilor, inclusiv mai multor personalități de profil înalt, precum fostul secretar american al Apărării James Mattis, care a depus mărturie împotriva ei la proces, și magnatul în domeniul software Larry Ellison.

Dar echipa de apărare a lui Holmes – care a susținut că aceasta a fost bine intenționată și a încercat să ajute oamenii – a spus că ar trebui să petreacă 18 luni în arest la domiciliu.

Judecătorul a stabilit vineri că aceasta a provocat pierderi de 121 de milioane de dolari investitorilor, inclusiv lui Rupert Murdoch și familiei care deține Walmart. Suma pe care ea va trebui să o ramburseze va fi stabilită la o audiere ulterioară în instanță.

Peste 130 de prieteni, rude și foști angajați ai Theranos i-au scris judecătorului pentru a face apel la clemență.

ADVERTISEMENT