News

Fondatorul mișcării supremației albilor din SUA cere azil politic în România. Povestea lui Robert Rundo, liderul facțiunii dure pro-Trump

Anarhistul Robert Rundo, fondator și lider al Rise Above Movement, organizație care militează pentru supremația rasei albe, a cerut oficial azil politic în România.
19.05.2023 | 17:52
Fondatorul miscarii suprematiei albilor din SUA cere azil politic in Romania Povestea lui Robert Rundo liderul factiunii dure proTrump
Robert Rundo, liderul mișcării extremiste americane Rise Above Movement, a fost capturat la București, la sfârșitul lunii martie / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Instagram / Antena 3
ADVERTISEMENT

Roberto Rundo, un american de 32 de ani, fondator al mișcării neo-naziste R.A.M. (Rise Above Movement), a solicitat oficial, azil politic, statului român. Tânărul este reținut la București, pe baza unui mandat de arestare emis de o instanță americană, însă le-a declarat autorităților române că este pedepsit pentru opiniile sale politice.

Robert Rundo, reținut la o sală de fitness din București

Roberto Rundo este acuzat că, în perioada 2016-2018, ar fi conspirat cu alte persoane să se deplaseze la mitinguri politice și să folosească tactici de luptă și violență fizică împotriva persoanelor și grupurilor care nu le împărtășeau ideologia.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii martie, Rundo a fost reținut la o sală de fitness din capitală. El a intrat în România ”pe cale feroviară” cu un o carte de identitate croată, sub un alt nume, dar cu o fotografie ”similară” cu cea a lui. Americanul a ajuns în Europa în anul 2018, atunci când a fost dat în urmărire în SUA. În 2021, el a fost expulzat din Serbia, potrivit presei de la Belgrad și s-ar fi refugiat în Bosnia și Herțegovina, acolo unde era urmărit de poliție.

Americanul, urmărit de FBI pentru violențe la mitinguri pro-Trump

Potrivit datelor din dosar, Rob Rundo, așa cum este acesta cunoscut, este acuzat de mai infracțiuni cu violență, inclusiv asupra unor ofițeri de poliție:

ADVERTISEMENT

-la data de 15 martie 2017, împreună cu alți membri R.A.M. ar fi participat la antrenamente de luptă în San Bernadino, statul California, în scopul pregătirii participării la acte de violență la întrunirile politice;

-în jurul datei de 25 martie 2017, împreună cu alţi membri R.A.M. ar fi participat la un miting politic „Make America Great Again” în Huntington Beach, statul California. La un moment dat Robert Paul Rundo s-a apropiat de unul dintre contra demonstranți şi l-ar fi lovit cu pumnul, s-a întors către un al alt contra demonstrant, l-ar fi lovit cu pumnul şi l-ar fi trântit la pământ. Apoi, Rundo l-ar ținut jos pe contra demonstrant și, în același timp, l-ar fi lovit de mai multe ori cu pumnul.

ADVERTISEMENT

În martie 2017, FBI a interceptat un schimb de mesaje între Rondo și un alt membru R.A.M., în care îl chema pe acesta la un miting pentru a-i asigura ”protecția” și pentru a se pregăti ”de luptă corp la corp” și ”luptă în formație”.

Robert Rondo: ”Intrăm în formație și doborâm pe oricine ne stă în cale”

Într-un alt mesaj, Rondo îi cerea unui membru nou să recruteze mai multe persoane. „Vreau să avem un grup de cel puţin 25 ca să putem să intrăm în formație şi să doborâm pe oricine care ne stă în cale”.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2017, Rondo, alături de alți membri ai R.A.M. și-a înfășurat mâinile cu bandă sportivă, au purtat cămăși negre cu imagini cu schelete albe și au afișat inscripții cu textul ”Apărați America”, la un miting în Berkley, California, ocazie cu care au lovit mai multe persoane cu pumnul.

”Un ofițer de poliţie i-a ordonat lui Robert Paul Rondo să se oprească din agresiunea asupra contra demonstranților, dar acesta l-ar fi lovit pe ofițer în cap de două ori înainte de a fi reţinut de alţi ofițeri, după care a fost eliberat”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În paralel, membrii grupării au postat pe internet mai multe imagini în care comiteau acte de violență la mitingurile politice, cu scopul recrutării de noi membrii.

Americanul a depus cerere de azil politic în România pe 7 aprilie

Conform codului penal american, Robert Rondo este urmărit pentru conspirație la revoltă și activități de revoltă, infracțiuni pentru care autoritățile judiciare din SUA au făcut o cerere de extrădare de urgență. Termenul de prescripție pentru aceste infracțiuni este de 5 ani, și expiră în octombrie 2023. Departamentul de Justiție al SUA are la dispoziție două luni să trimită documentația pentru extrădare.

În fața Curții de Apel București, Robert Rondo a invocat excepția de la extrădare, pentru că este solicitant de azil. Americanul a depus, pe data de 7 aprilie 2023, o cerere la Inspectoratul General pentru Imigrări, care până în prezent, nu s-a finalizat. Rondo susține că a intenționat să ceară azil și protecție internațională înainte de data reținerii, însă nu avea actele la el.

Americanul le-a mai spus judecătorilor români că ”există motive serioase să creadă că extrădarea este solicitată în scopul urmării sale pentru opinii politice ori pentru apartenența sa la un anumit grup social”. De asemenea, el a invocat faptul că ar fi împlinită prescripția penală.

Robert Paul Rundo a avut termen ieri, la Curtea de Apel București, însă judecătorii au amânat cauza pentru lipsă de apărare. Americanul rămâne în arest preventiv, următorul termen fiind stabilit pentru data de 22 mai.

Rise Above Movement, o combinație între Matrix și Fight Club

Rise Above Momvement este o grupare naționalistă și extremistă, înființată în 2017, în California de Sud. Mișcarea militează pentru supremația rasei albe, fiind parte a fenomenului ”Alt-Right” (Alternative Right), bazată pe idei pseudoștiințifice de rasism biologic, anti-feminism și islamofobie. De asemenea, mișcarea Alt-Right și-a manifestat susținerea pentru Donald Trump, la alegerile câștigate de acesta în anul 2016.

De altfel, R.A.M. se caracterizează drept Alt-Right Fight Club, membrii grupării întâlnindu-se în weekend pentru a practica box și arte marțiale, tehnici pe care urmau să le aplice în luptele de stradă.

Presa americană a definit conceptul ca fiind inspirat din filme precum ”Fight Club” și ”Matrix”, în care ideile revelatoare despre lume se transpun în violență fizică, văzută ca mod de manifestare față de nedreptățile sociale.

Rise Above Movement mai este privită ca un descendent al mișcării rasiale skinhead din California, care apără vechea societate californiană, majoritar albă și dominată de bărbați.

ADVERTISEMENT