News

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, arestat în ambasada Ecuadorului la Londra! Ce acuzații i se aduc

11.04.2019 | 13:23
Fondatorul Wikileaks Julian Assange arestat in ambasada Ecuadorului la Londra Ce acuzatii i se aduc

Fondatorul Wikileaks Julian Assange, care deține cele mai multe secrete ale lumii, a fost arestat în această dimineață în Ambasada Eduadorului din Londra, unde a stat în ultimii 7 ani de zile, potrivit BBC. Poliția metropolitană a putut să-l aresteze, după ce Guvernul din Ecuador i-a retras statutul de azilant!

Julian Assange a fost arestat, după 7 ani petrecuți în Ambasada Ecuadorului din Marea Britanie

Julian Assange a primi azil politic în 2012 și de atunci și până azi a locuit în Ambasada Ecuadorului din capitala Marii Britanii. În 2012, Assange fusese eliberat pe cauțiune de autoritățile suedeze, fiind acuzat de abuz sexual două femei! Se pare că aceste acuzații au fost retrase între timp.

La acel timp, Assange susținea că dacă va fi extrădat în Suedia ar putea fi arestat de autoritățile din SUA pentru acuzații legate de scandalul Wikileaks. Poliția Metropolitană a declarat că Assange a fost arestat pentru că nu s-a predat curții și a fost dus la o secție de poliție din Londra.

Julian Assange a petrecut 7 ani in Ambasada Ecuadorului de la Londra

Assange, acuzat de abuz sexual

Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a declarat că țara pe care o conduce i-a retras azilul politic lui Assange după repetate încălcări ale convențiilor internaționale. Wikileaks era o platformă unde au fost publicate sute de mii de documente americane care țin de diplomație, scrie The Guardian.

WikiLeaks este o organizație fără scop lucrativ internațională care publică documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informații, în general din surse anonime. Site-ul său web, lansat în 2006, aparține The Sunshine Press.

La un an de la înființarea sa în decembrie 2006, WikiLeaks declara că baza sa de date conținea peste 1,2 milioane de documente.

România a fost și ea implicată în scandalul Wikileaks , după ce s-a descoperit multe mesaje transmise din România, către Statele Unite ale Americii. Potrivit gândul.info, din cele 250.000 de mesaje secrete schimbate între diplomaţii americani 830 provin de la ambasada SUA din Bucureşti. Dintre acestea, 368 sunt trecute la categoria UNCLASSIFIED, 424 – CONFIDENTIAL, şi 38 – SECRET. În total, sunt 1022 de documente care fac referire la România.