News

Formă finală pentru taxa Oxigen! Primăria Capitalei a anunțat cât plătești dacă mașina ta poluează

Formă finală pentru taxa Oxigen!  Primăria Capitalei a anunțat cât plătești dacă mașina ta poluează
Aproape toate mașinile intră sub incidența taxei Oxigen. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Formă finală pentru taxa Oxigen! Primăria Capitalei a finalizat documentul și a publicat varianta oficială a deciziei consiliului privind taxarea maşinilor poluante care circulă pe străzile Capitalei. Astfel, conform actului, puține mașini scapă de taxare. Aproape toate autoturismele cu norme de poluare sub Euro 5 vor fi nevoite să se supună acestei taxe, iar accesul în inelul central al Capitalei pentru cele sub Euro 3 va fi chiar interzis.

Formă finală pentru taxa Oxigen!

Un alt amănunt interesant este acela că aplicarea vinietei pentru maşinile Euro 4 se va face de la 1 ianuarie 2021. Mai mult de atât, din 2022, maşinile non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 nu vor mai avea acces în oraş, iar cele Euro 3, din 2024. O altă decizie îndelung contestată de conducătorii auto este aceea că se va impune o restricţionare a circulaţiei începând cu 1 ianuarie 2020 (2021 pentru Euro 4) pentru maşinile care poluează (masă totală sub cinci tone), pe principalele artere ale Bucureştiului.

ADVERTISEMENT

Restricţia se va aplica de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00 şi va fi însoţită de taxarea traficului poluant din centrul Bucureştiului. Potrivit Primăriei Capitalei, peste 1,6 milioane de maşini non-Euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3 şi Euro 4 sunt înmatriculate în Bucureşti şi judeţul Ilfov, mai mult de o treime fiind intens poluante. Trebuie să știți că pentru maşinile non-Euro, taxa pe 1 an este de 1.900 de lei, cea pe 6 luni 1.100 de lei, cea pe o lună 300 de lei şi cea pentru o singură zi 15 lei.

Vezi cât plătești dacă mașina ta poluează

În cazul maşinilor Euro 1, taxa pentru o zi rămâne tot de 15 lei, dar scade la 250 de lei pentru o lună, la 1.000 de lei pentru 6 luni şi la 1.700 de lei pentru 1 an. Similar, pentru maşinile Euro 2, taxa pentru o zi este tot de 15 lei, dar cea pentru o lună este de 200 de lei, cea pentru 6 luni de 900 de lei şi cea pentru 1 an este de 1.500 de lei. Şoferii maşinilor Euro 3 vor scoate din buzunar 5 lei pentru o zi, 100 de lei pentru o lună, 450 de lei pentru 6 luni şi 700 de lei pentru un an.

ADVERTISEMENT

Nu scapă fără să plătească nici şoferii maşinilor Euro 4. Aceștia vor fi taxaţi cu 5 lei pentru o zi, 80 de lei pentru o lună, 350 de lei pentru 6 luni şi 500 de lei pentru un an. Singurii fericiți sunt posesorii de maşini electrice, hibride şi maşinile Euro 5 şi Euro 6. Mai sunt scutite şi maşinile adaptate pentru persoane cu handicap şi care care sunt dotate cu sisteme GNL, GNC şi GPL dacă se înscriu în norma de poluare Euro 3. De asemenea, vor fi exceptate autovehiculele care aparţin autorităţilor, precum şi cele istorice şi cele ale posturilor de radio şi TV.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri