News

Formarea de cheaguri la pacienții Covid-19, explicată de un studiu unic în lume al medicilor români. Care e sursa lor

27.08.2020 | 10:25
Formarea de cheaguri la pacientii Covid19 explicata de un studiu unic in lume al medicilor romani Care e sursa lor
ADVERTISEMENT

În tot mai multe cazuri ale pacienților infectați cu Covid-19 s-a descoperit apariția unor cheaguri de sânge care pot ajunge în diferite zone ale organismului.

Pentru a afla care este sursa formării acestor cheaguri, numite ”trombi” în limbajul de specialitate, o echipă de medici de la Spitalul Colentina (spital suport Covid ) a făcut un studiu unic în România și în lume.

ADVERTISEMENT

Specialiștii români au depistat, în timpul efectuării de necropsii, cheaguri de sânge în aproape toate organele celor care au murit cu infecția SARS-CoV2, fapt pentru care au demarat acest amplu studiu.

Medicii români explică formarea de cheaguri la pacienții Covid-19. Care e sursa lor

Pe lângă formele sale grave care conduc în cele mai multe cazuri la deces, Covid-19 mai are o constantă negativă în ceea ce privește corpul uman.

ADVERTISEMENT

Tot mai multe voci din zona medicală afirmă că virusul poate creea în corpul celor infectaţi trombi, adică cheaguri de sânge care pot ajunge la creier, plămâni, inimă, fiind sursa unor posibile complicații mortale.

În acest context, un colectiv medical de la Spitalul Colentina a întreprins un studiu unic în România şi în lume. Specialiștii au analizat evoluţia bolii în cazul a 91 de pacienţi infectaţi cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Studiul a pornit după ce aceștia au văzut la necropsie cheaguri în aproape toate organele celor care au murit de coronavirus. Echipa a aflat una dintre posibilele explicații pentru aceste cheaguri:  nivelul scăzut de proteină S, care are funcţie anticoagulantă. Genetic, unii oameni au acest nivel scăzut.

Utilitatea acestui studiu

În urma acestor descoperiri medicale, doctorii ar putea şti în viitorul apropiat care dintre pacienţii care vor face Covid sunt la risc mai mare de a face tromboze,cheaguri, şi astfel  aceştia să poată fi trataţi din timp, preventiv, fără a se  ajunge la complicaţii fatale.

ADVERTISEMENT

Cercetările românilor ar putea deschide drumul unor tratamente revoluţionare pe viitor, însă este adevărat că ipoteza mai trebuie completată cu cercetări suplimentare.

”Pacienţii aceştia, toţi cu Covid au avut proteina S scăzută, şi am arătat că există şi o relaţie doză – efect, care e un criteriu de cauzalitate, adică cu cât pacienţii au fost mai gravi, cu atât activitatea proteinei S era mai scăzută.

Avem încă un argument, o posibilă cauză a trombozelor, deja se face tratament anticoagulant, la pacienţii mai puţin gravi doar profilactic, la pacienţii gravi se face tratament anticoagulant ca şi cum ar avea tromboză. Ideea asta a venit descoperindu-se la necropsie o serie de microtromboze în multe organe, nu numai în plămâni, şi în rinichi şi în vasele intestinului şi în alte părţi, clinic diverse tromboze care au apărut mult mai frecvent decât la pacienţii care nu aveau Covid”, a declarat Cristian Băicuş, medic primar boli interne la Spitalul Colentina, pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT