Sport

Formația feminină de baschet 3×3 a României s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2020! Este al doilea sport de echipă ce ne va reprezenta la Tokyo

02.11.2019 | 08:50
Formatia feminina de baschet 3x3 a Romaniei sa calificat la Jocurile Olimpice din 2020 Este al doilea sport de echipa ce ne va reprezenta la Tokyo
ADVERTISEMENT

Formația feminină de baschet 3×3 a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, după ce a reușit să se claseze între primele patru puteri în clasamentul mondial. Anunțul a fost făcut de Federația Internațională de Baschet (FIBA) în cadrul unei ceremonii organizate la Utsunomiya (Japonia). Acest sport va apărea în premieră la JO.

Formația feminină de baschet 3×3 a României s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2020

Baschetul românesc a obţinut această calificare istorică grație poziţiei din clasamentul mondial al federaţiilor naţionale realizat de FIBA până la data de 31 octombrie 2019. România s-a situat, la feminin, pe locul 4 în lume şi pe locul 2 în Europa, în ceea ce priveşte baschetul 3×3. Astfel, formația feminină de baschet 3×3 a României s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2020 alături de reprezentativele Rusiei, Chinei și Mongoliei.

ADVERTISEMENT

Celelalte patru echipe care vor participa la turneul olimpic feminin de baschet 3×3 de la Tokyo vor fi stabilite anul viitor, după disputarea a două turnee preolimpice de calificare. ”Este una dintre cele mai frumoase zile ale baschetului românesc. Sunt foarte mândru de această reuşită care se datorează baschetului feminin românesc. Mă bucur că baschetul românesc se alătură lotului olimpic care va reprezenta ţara noastră la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a declarat Horia Păun, preşedintele FR Baschet.

Baschetul românesc nu a mai fost la JO din 1952

România a mai fost reprezentată o singură dată în întrecerile olimpice, la ediția de la Helsinki din 1952, atunci când, în competiția masculină de baschet, nu a reușit accederea în faza grupelor principale, jucând doar două meciuri preliminare cu Italia și Canada. În urma acestei calificări istorice, România a ajuns la 54 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

ADVERTISEMENT

Baschetul feminin 3×3 este al doilea sport de echipă care își asigură biletele pentru Tokyo 2020, după reprezentativa masculină de fotbal. Echipa națională de tineret a României, pregătită de Mirel Rădoi, a ajuns până în semifinalele Campionatului European în această vară și astfel a reușit calificarea la Jocurile Olimpice.

Sportivii români calificați până în acest moment la Tokyo sunt următorii:

  • Atletism: Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului)
  • Canotaj: patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin
  • Ciclism: Vlad Dascălu (mountain bike)
  • Fotbal: echipa naţională olimpică
  • Gimnastică artistică: Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri)
  • Înot: Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate)
  • Kaiac-canoe: canoe-2 masculin pe 1.000 m
  • Lupte: Alina Vuc (cat. 50 kg)
  • Tir sportiv: Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m)
  • Baschet: echipa feminină 3×3.
ADVERTISEMENT