News

Formularele de vaccinare a elevilor, disponibile în școli, începând de vineri. Document

De vineri, în școli va începe distribuirea formularelor de vaccinare anti-Covid a elevilor.
23.09.2021 | 18:57
Formularele de vaccinare a elevilor disponibile in scoli incepand de vineri Document
ADVERTISEMENT

Formularele au fost validate de Ministerul Sănătății și urmează a se distribui părinților. Aceștia vor trebui să-și exprime acordul asupra vaccinării copiilor lor, cu ”Da” sau ”Nu”.

Concret, formularele sunt structurate precum un chestionar. Părinții vor răspunde la două întrebări: dacă au deja copilul imunizat și dacă vor dori să-l imunizeze.

ADVERTISEMENT

“Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unităţile de învăţământ, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene.

Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligaţie de vaccinare şi va fi pus la dispoziţia părinţilor în vederea completării”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului educaţiei.

ADVERTISEMENT

Vezi aici chestionarul de vaccinare a elevilor

Chestionarele se pot completa și în format electronic. După ce părinții și-au exprimat decizia, persoana din școală desemnată pentru protecţia sanitară va fi cea care le va da mai departe către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP). Dacă nu există un părinte care să completeze chestionarul, acest lucru poate fi făcut și de un tutore legal.

“În cazul exprimării intenţiei de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezenţa părintelui/tutorelui legal al copilului!

ADVERTISEMENT

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze şi beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinţilor sau reprezentanţilor legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în şcoli de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) şi Direcţiile de Sănătate Publică”, a mai transmis ministerul sănătății.

În cazul părinților care își vor da acordul asupra administrării vaccinului pentru copiii lor, aceștia vor trebui să se deplaseze către un centru de vaccinare, deoarece, potrivit spuselor lui Sorin Cîmpeanu, școlile nu au solicitat, încă, echipe mobile de vaccinare anti-COVID.

ADVERTISEMENT

“Formularul care va fi elaborat de către cei în drept – Ministerul Sănătăţii – va avea o primă întrebare: este sau nu este vaccinat.

Dacă este vaccinat, nu mai trebuie răspuns la cea de a doua întrebare, care va avea trei variante de răspuns: Da; Nu; Indecis”, preciza Sorin Cîmpeanu, zilele trecute, jurnaliștilor.

Doar copiii de peste 12 ani se pot vaccina

Înainte de începutul noului an școlar, Sorin Cîmpeanu mai spunea că în fiecare școală va exista și un coordonator care va răspunde la orice neclaritate părinților, legată de completarea formularului. Menționăm că în prezent, conform normelor stabilite de autorități,doar copiii care au vârste peste 12 ani se pot vaccina împotriva coronavirusului.

”Va fi un coordonator pe fiecare școală, care prin intermediul diriginților va lua legătura cu părinții. Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor. Formularele se vor distribui la începerea școlii.

Aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei școli vor lua legătura cu diriginții și vor stabili o cale de comunicare – fizic, online sau combinat. Prin întâlniri interactive, părinții pot adresa orice fel de întrebări.

Cei cu competențe medicale și-au afirmat disponibilitatea de a oferi aceste răspunsuri. E o acțiune în parteneriat cu DSP și Ministerul Sănătății”, a declarat ministrul educației la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: