News

Formularul de Localizare a Pasagerilor intră în vigoare din 20 decembrie. Cine trebuie să-l completeze și de unde poate fi luat

Guvernul a aprobat miercuri Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF), document care va intra în vigoare din 20 decembrie. Acesta va trebui completat de toate persoanele care intră în România.
15.12.2021 | 14:09
Formularul de Localizare a Pasagerilor intra in vigoare din 20 decembrie Cine trebuie sal completeze si de unde poate fi luat
ADVERTISEMENT

Formularul dezvoltat de STS trebuie completat de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport pentru persoane pe cale rutieră sau navală.

Toți cei care intră în România trebuie să completeze formularul

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că toţi cei care intră în România, indiferent de cetăţenie, trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în țară.

ADVERTISEMENT

„Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, pot să meargă la domiciliu, dar trebuie să îl completeze într-un interval de 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi dacă cumva nu respectă acest interval”, a anunțat ministrul după ședința de guvern de miercuri, în care s-a aprobat introducerea formularului.

Rafila a mai spus că documentul va fi introdus în contextul înmulțirii în țara noastră a cazurilor de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului: „Este vorba despre adoptarea unui act normativ care practic se înscrie în preocuparea care există la nivelul UE privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron despre care ştiţi foarte bine avem şi în România deja 11 cazuri. În acest sens, România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene 1212/2021 în ceea ce priveşte instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare timpurie şi răspuns instituit în legătură cu ameninţările transfrontaliere.“

ADVERTISEMENT

Un document pentru identificarea rapidă a contacților

Ministrul Sănătății a precizat că formularul nu a fost conceput pentru a împiedica circulația.

„Nu este un document care împiedică în vreun fel circulaţia. Dimpotrivă, este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacţii unei persoane infectate şi direcţiile de sănătate publică să poată să facă rapid anchetele epidemiologice şi să ia măsurile care se impun de testare sau de izolare, după caz, a persoanelor infectate. Nu este altceva decât o procedură de identificare rapidă a contacţilor persoanelor infectate“, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că formularul va duce la eficientizarea anchetelor epidemiologice și este utilizat deja în 18 state ale Uniunii Europene.

„Noua tulpină și situația epidemiologică din țară impun măsuri de protecție cât mai eficiente în România, mai ales că se apropie sărbătorile. Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor apropiați“, a spus Ciucă.

ADVERTISEMENT

De unde poate fi descărcat formularul

Prin intermediul Formularului pentru Localizarea Pasagerilor, echipele DSP vor putea identifica mai ușor persoanele care în timpul călătoriei au intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19.

Formularul poate fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat, la intrarea în țară, persoanelor autorizate de la punctele de trecere a frontierei.

Nicolae Ciucă a precizat că datele completate în formular vor fi accesate doar de angajații autorizați ai DSP și vor fi folosite strict în scopul desfășurării anchetelor epidemiologice.

ADVERTISEMENT