News

Formularul de localizare, obligatoriu de azi. Cum se completează și ce amenzi riscă cei care nu îl prezintă la intrarea în România

Formularul de localizare devine necesar la intrarea în România, începând de luni, 20 decembrie. Acesta va putea fi completat online urmând câțiva pași simpli.
20.12.2021 | 07:45
Formularul de localizare obligatoriu de azi Cum se completeaza si ce amenzi risca cei care nu il prezinta la intrarea in Romania
ADVERTISEMENT

Începând cu luni, 20 decembrie, toate persoanele care intră în țară au obligația de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul de localizare, prin aplicația plf.gov.ro.

Cei care nu vor face acest lucru pot fi amendați cu sume cuprinse între 2.000 și 3.000 lei. Formularul este un document în care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit înainte de a intra în România.

ADVERTISEMENT

Scopul acestui formular de intrare în țară este ca direcțiile de sănătate publică să poată identifica și să poată lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Formularul digital pentru intrarea în România. Amenda pentru necompletare este între 2.000 și 3.000 de lei

Un amănunt foarte important este faptul că formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent.

ADVERTISEMENT

Formularul de Localizare nu trebuie tipărit. În momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră.

Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății. Aceasta poate fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.

Cum se completează formularul de localizare a pasagerilor

Mai întâi, trebuie să vă autentificați pe baza unei adrese de e-mail și apăsați butonul ”Autentificare”. Dacă e-mailul este valid, veți fi informat că s-a trimis un link.

Accesați ulterior link-ul primit și veți fi redirecționat în aplicația de completare a formularului. Apoi urmează câțiva pași simpli

ADVERTISEMENT
  • Accesați butonul verde ”Formular nou” din partea dreapta-sus a ecranului.
  • Selectați secțiunea CNP dacă dețineți o carte de identitate din România sau opțiunea Pașaport/Act de Identitate dacă prezentați alt document la trecerea frontierei.
  • Completați câmpurile obligatorii ale formularului cu numele și pronumele, țara din care ați plecat, data plecării și punctul de trecere a frontierei.
  • Introduceți adresa de destinație și numărul de telefon la care puteți fi contactat pe perioada șederii în România
  • Selectat modul de călătorie: autoturism, tren, autocar, avion sau vapor și introduceți toate datele necesare în funcție de tipul de transport.
  • Indicați o persoană de contact în caz de urgență.
  • De asemenea, trebuie să precizați țările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei.
  • La final, apăsați butonul verde Salvează, iar aplicația va genera formularul digital de intrare în România.

Un alt detaliu important este faptul că din meniul Listă formulare puteți vizualiza toate formularele pe care le-ați completat pentru intrarea în țara noastră timp de 15 zile.

Cine face verificările pentru formularul de localizare

Formularul este verificat de polițiștii de frontieră. Pentru persoanele din aceeași familie, care călătoresc împreună, formularul se poate completa de un singur membru adult.

Pentru copii obligația completării aparține părintelui, tutorelui sau unui reprezentant legal.

ADVERTISEMENT
Tags: