Alegeri 2024

Forța Dreptei subliniază importanța europarlamentarelor. „Decizia luată în 9 iunie va face ca România să conteze”

Forța Dreptei afirmă că votul la alegerile din 9 iunie "trebuie cântărit cu responsabilitate și pragmatism, pentru a nu-l irosi".
30.05.2024 | 18:27
Forta Dreptei subliniaza importanta europarlamentarelor Decizia luata in 9 iunie va face ca Romania sa conteze
Forța Dreptei spune că de votul pentru Parlamentul European va depinde viitorul României
ADVERTISEMENT

Forța Dreptei arată că votul pentru Parlamentul European va permite, prin intermediul politicienilor care vor fi trimiși în executivul UE, după alegerile din 9 iunie, ca vocea României să se facă auzită la nivelul blocului comunitar. Tocmai de aceea românii trebuie să știe pe cine votează și cine-i va reprezenta în PE.

„Votul trebuie cântărit cu responsabilitate și pragmatism, pentru a nu-l irosi”

Forța Dreptei arată că, o dată la cinci ani, românii au șansa să-și facă auzită vocea la nivelul Uniunii Europene, la alegerile pentru Parlamentul European, care au loc luna viitoare, la 9 iunie.

ADVERTISEMENT

Românii vor avea de ales 33 de europarlamentari, dintr-un total de 542 de candidați, de aceea, subliniază Forța Dreptei, „votul trebuie cântărit cu responsabilitate și pragmatism, pentru a nu-l irosi”.

„O singură dată la 5 ani avem șansa de a-i trimite în Parlamentul European pe cei mai buni politicieni români, care să fie vocea noastră nemijlocită la nivelul Uniunii Europene. Iar votul trebuie cântărit cu responsabilitate și pragmatism, pentru a nu-l irosi. Avem de ales 33 europarlamentari, din 542 candidați. Este o alegere grea, de care va depinde viitorul nostru”, se arată într-un comunicat al Forța Dreptei.

ADVERTISEMENT

„Cerințele funcției de europarlamentar”

Forța Dreptei arată că alegătorii trebuie să fie informați în legătură cu cine-i va reprezenta pe 18 milioane de români și interesele țării în Parlamentul European, și detaliază cerințele pentru funcția de europarlamentar.

Astfel, cine candidează la alegerile europarlamentare trebuie în primul rând să știe mecanismele funcționării Uniunii Europene și instituțiilor de la Bruxelles. În al doilea rând, să fie bine informat și capabil să facă politică, să fie bun comunicator, să stăpânească cel puțin o limbă de largă circulație, să urmărească interesul alegătorilor și nu cel propriu, și, firește, să fie incoruptibil, spune Forța Dreptei.

ADVERTISEMENT

„Ar mai trebui să aibă o gândire analitică, pentru a fi capabil de a analiza și evalua critic propunerile legislative și a înțelege impactul acestora asupra cetățenilor Europei. La fel de important pentru un europarlamentar este să aibă o viziune strategică și să contribuie la formularea de politici care să sprijine această viziune, să fie empatic, dedicat muncii sale și să participe activ la dezbateri, comisii și grupuri de lucru, pentru a putea influența deciziile politice. Și în mod obligatoriu să fie prezent!”, arată partidul.

7.500 euro pe lună, 5.497 euro pensie

Forța Dreptei arată că responsabilitățile unui europarlamentar sunt pe măsura funcției, dar și retribuțiile sunt consistente. „Salariul net este 7.500 de euro/lună, indemnizația pentru cheltuieli generale – 4.778 de euro/lună, indemnizația de prezență – aproximativ 338 de euro/zi, plus indemnizație de deplasări.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarii se pot pensiona la 63 de ani, iar pensia de europarlamentar este de 5.497 euro și se poate cumula cu alte tipuri de pensie. Așadar, este lesne de înțeles interesul multora din cei 542 de candidați pentru a ocupa unul dintre cele 33 de poziții în Parlamentul European”, spun cei de la Forța Dreptei.

Aici, arată partidul de dreapta, intervine un pericol, atunci când cei care se înscriu în cursa pentru Parlamentul European se gândesc numai la avantajele materiale ale funcției, „făcând abstracție de contractul electoral încheiat cu alegătorii și rezumându-l la o promisiune uitată”.

În legătură cu acest aspect, Forța Dreptei spune că unele partide, în special PSD și PNL, aflate la guvernare „nu doar că au omis aceste criterii de bun-simț atunci când au decis candidații, dar pare că și-au propus să-i recompenseze tocmai pe cei al căror mandat s-a dovedit a fi un eșec”.

„România este în topul chiulangiilor la ședințele Parlamentului European”

Forța Dreptei subliniază în acest context importanța deciziei finale, care aparține alegătorilor. Alegerea, spune partidul, ar deveni clară pentru cei care ar fi la curent cu activitatea europarlamentarilor aflați în funcție care nu și-au îndeplinit mandatul.

„Cum ar putea fi învestiți cu încredere personaje care domină topul chiulangiilor din Parlamentul European, figuranți cu batistuță care nu stăpânesc măcar o limbă străină, personaje agramate care au făcut din acest lucru un titlu de glorie sau indivizi de joasă factură care s-au remarcat doar prin miștouri și glume de autobază?”, precizează Forța Dreptei.

Partidul întreabă cum ar fi de conceput pentru românii care muncesc conștiincios, în fiecare zi, de dimineață, o mare parte din ei pe salariul minim, „că poți chiuli de la serviciu, dar în același timp să încasezi 7.500 euro pe lună și ulterior, o pensie de 5.497 euro”.

„Revolta și blamul sunt evidente față de cei care ne fac de râs în Europa, cu asemenea practici. România este în topul chiulangiilor la ședințele Parlamentului European, care are în total 705 de eurodeputați, ocupând locurile 2 cu reprezentantul PSD (absenteism de 43,6 la sută din voturile în plen) și locul 5 cu reprezentantul PNL, cu 32,8 absențe de la ședințele de vot”, precizează Forța Dreptei.

PSD-PNL „răstoarnă scara valorilor”

Partidul spune că candidaturile propuse de PSD-PNL arată o „scară a valorilor răsturnată” prin aceea că lista este deschisă cu „un europarlamentar care a reușit marea performanță să nu ia niciodată cuvântul în plenul Parlamentului și să nu fie niciodată raportor principal. Chiar și cei care s-ar putea recomanda cu activitatea desfășurată în Parlamentul European au fost umiliți și așezați în urma impostorilor, a figuranților, agramaților și a chiulangiilor”.

Alternativa Alianța Dreapta unită

Forța Dreptei spune că alternativa Alianța Dreapta Unită (URS, PMP, Forța Dreptei) este „cu atât mai relevantă în acest context” . „Suntem conștienți că pentru a conta cu adevărat la nivel european, pentru a obține influență reală pe măsura aspirațiilor noastre, trebuie să putem fi luați în serios ca țară, iar acest lucru îi privește în primul rând pe cei care vorbesc în numele nostru – europarlamentarii aleși”, spune partidul.

Forța Dreptei subliniază importanța scrutinului din 9 iunie, unde este nevoie de candidați „serioși și responsabili”, dedicați întru totul mandatului cu care sunt investiți de alegători, cu priceperea și respectul reclamate de această misiune.

„Ei sunt adevărații liberali”

Forța Dreptei subliniază pregătirea profesională, cunoștințele despre structurile și mecanismele UE, stăpânirea domeniilor asumate și aptitudinile „pentru a face performanță în interesul României” ale candidaților partidului pentru Parlamentul European.

„Violeta Alexandru și Ionel Dancă ne-au demonstrat că și-au onorat mandatul actual de parlamentari cu multă seriozitate, astfel încât ne pot reprezenta cu profesionalism în Parlamentul European. Ei sunt liberali adevărați, care știu să-și respecte cuvântul dat și să apere principiile liberale autentice.

Alături de Dan Barna și Eugen Tomac, lideri ai Alianței Dreapta Unită, candidații Forța Dreptei vor fructifica cât mai bine oportunitățile pentru România și vor avea un cuvânt greu de spus în politica europeană”, mai arată Forța Dreptei.

Material susţinut de Partidul Forța Dreptei – Alianta Dreapta Unita

CMF: 41240007

ADVERTISEMENT
Tags: