ADVERTISEMENT
News

Forțele armate din estul Libiei au lansat mai multe rachete ce vizează ambasadele Turciei și Italiei din Tripoli. UE condamnă atacul

Autor: Bogdan Solomon | 09.05.2020 | 08:06
Forțele armate din estul Libiei au lansat mai multe rachete ce vizează ambasadele Turciei și Italiei din Tripoli. UE condamnă atacul
Mai multe rachete lansate de forțele armate ce controlează estul Libiei au aterizat în apropierea ambasadelor Turciei și Italiei la Tripoli. Sursa foto: CNN

În plină pandemie de coronavirus, tensiunile politice își fac simțită prezența mai mult ca niciodată, în condițiile în care Armata Națională Libiană (LNA) este hotărâtă să-și ducă la capăt războiul pentru preluarea controlului asupra orașului Tripoli. Potrivit informațiilor transmise de Națiunile Unite, patru cincimi din totalul deceselor civile survenite în decursul anului au avut drept cauză acest conflict.

ADVERTISEMENT

Ambasadele Turciei și Italiei la Tripoli, atacate de forțele armate din estul Libiei

Mai multe rachete lansate de forțele armate care dețin controlul în regiunea estică a Libiei au aterizat recent în apropierea ambasadelor Turciei și Italiei la Tripoli. La scurt timp, Uniunea Europeană a condamnat ferm atacul, catalogându-l drept „cel mai recent dintr-o serie de bombardamentedirecte împotriva civililor, atribuite forţelor lui Haftar (n.r. Khalifa Hafta, generalul care conduce Armata Națională Libiană)”.

De asemenea, rachetele au aterizat în jurul portului oraşului, unde agenţia de migraţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite a trebuit să abandoneze o operaţiune de debarcare a migranţilor salvaţi de pe mare. Purtătorul de cuvânt al LNA, Ahmed Mismari, a negat, însă, printr-un mesaj transmis vineri seară că ar fi vizat cele două ambasade.

ADVERTISEMENT

Acesta acuză, totodată, forţele pro-GNA (Guvernul Acordului Național) că încearcă să acopere zonele pe care le deţin pentru a incita opinii împotriva ANL. Autorităţile locale au declarat că exploziile puternice care au avut loc miercuri seară au fost cauzate de o problemă de depozitare a muniţiilor vechi.

De asemenea, ministrul de Externe al Italiei a anunțat pe Twitter că zona din apropierea reşedinţei ambasadorului italian a fost lovită, provocând cel puţin două decese. „Italia condamnă cu tărie încă un atac al forţelor Haftar”, a afirmat acesta.

ADVERTISEMENT

Turcia negociază cu Rusia pentru cumpărarea unor noi sisteme antiaeriene

Între timp, Rusia și Turcia au demarat negocierile în vederea cumpărării de către armata turcă a unor noi sisteme antiaeriene rusești de tipul S-400, aceleași din care a fost livrată deja Ankarei o serie, pe fondul criticilor venite din partea Statelor Unite. Aceste sisteme contravin standardelor NATO, motiv pentru care achiziția lor ridică noi probleme de securitate la nivelul Alianței.

Potrivit directorului Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei, Dmitri Şugaev, cele două state poartă tratative privind un nou lot de rachete S-400, data de livrare, precum şi alte condiţii contractuale. La rândul său, directorul concernului de stat rus Rostec, Serghei Cemezov, a confirmat informația, precizând că Rusia este dispusă să deschidă negocieri cu Turcia pentru vânzarea către aceasta a unor avioane de vânătoare Suhoi SU-35.

ADVERTISEMENT

Rusia şi Turcia au încheiat anul trecut primul contract pentru achiziţia unor sisteme antiaeriene S-400, devenite operaţionale pentru armata turcă în luna aprilie. Demersul a fost, însă, aspru criticat de autoritățile americane, care au amenințat la acea vreme cu diverse sancțiuni.

Dincolo de faptul că sistemele S -400 sunt incompatibile cu cele ale NATO, Washingtonul se teme că în procesul de instrucţie desfăşurat de specialiştii ruşi în Turcia, aceştia ar putea afla secrete tehnologice ale avionului american multirol F-35. Prin urmare, SUA a oprit livrările aparatului către Turcia şi au exclus această ţară din programul său de producţie.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!