Sporturi

Fost campion mondial la box, condamnat la zece ani de închisoare. Făcea parte din temuta Mafie rusească

13.09.2018 | 17:09
Fost campion mondial la box condamnat la zece ani de inchisoare Facea parte din temuta Mafie ruseasca

Fostul campion mondial la box, georgianul Avtandil Khurtsidze, a primit o condamnare de zece ani din partea justiţiei. Pugilistul a fost campion mondial la categoria mijlocie în versiunile IBO şi WBO (interimar) şi urma să se bată din nou pentru titlul mondial cu englezul Billy Joe Saunders, în pofida faptului că a ajuns la o vârstă la care mulţi alţi boxeri de mult au pus mănuşile în cui, 39 de ani.

Însă nu o va mai putea face şi de fapt va fi nevoit să pună capăt carierei sale deloc neglijabilă, cu 37 de meciuri, dintre care 33 de victorii, două egaluri şi numai două înfrângeri, iar din cele 33 de succese 22 au venit înainte de limită, georgianul fiind considerat un adevărat maestru al loviturilor decisive. Şi nu o va mai putea face dintr-un motiv extrem de serios, care practic nu doar îi pune brutal capăt carierei, ci şi o ruinează în mare măsură ca imagine.

Fost campion mondial la box, condamnat la zece ani. A fost înjunghiat în închisoare

Khurtsidze are de ispăşit nu mai puţin de zece ani de închisoare, după ce anul trecut, în iunie, a fost arestat şi apoi trimis în instanţă pentru apartenenţa la un temut grup infracţional, component al şi mai temutei Mafii ruseşti. Acuzaţiile îndreptate împotriva campionului sunt dintre cele mai grele: mită, jocuri de noroc şi crimă organizată. Georgianul a fost nevoit să renunţe şi la parteneriatul pe care îl avea cu un alt fost campion mondial la box, americanul Daniel Jacobs, care s-a retras în plină carieră ca urmare a faptului că a fost diagnosticat cu o formă rară d cancer osos.

CITEŞTE ŞI

Khurtsidze şi alte 32 de persoane, membre ale grupului infracţional din cadrul Mafiei ruseşti, au fost arestaţi la New York şi au compărut în faţa tribunalului la nici două luni după ce promotorul Lou DiBella stabilise toate datele de contact pentru meciul de titlul mondial dintre Saunders şi Khurtidze, care urma să aibă loc la Londra, dar care, evident, a fost anulat.

Fost campion mondial la box, condamnat la zece ani de închisoare. Urma să se bată pentru titlul mondial cu englezul Saunders (foto Saunders stânga, Khurtsidze dreapta)
Fost campion mondial la box, condamnat la zece ani de închisoare. Urma să se bată pentru titlul mondial cu englezul Saunders

Problemele pentru fostul campion mondial nu s-au oprit aici. Statul georgian a decis să îi retragă cetăţenia, iar în închisoarea din Brooklyn Khurtsidze a suferit mai multe răni prin înjunghere în urma unei dispute între el şi încă un membru al grupului din care făcea parte, aşa numita “Întreprindere Shulaya” şi liderul unui grup de traficanţi columbieni. Fostul sportiv a fost transportat la infirmieria centrului de detenţie, unde a rămas mai multe zile, până ce personalul medical a considerat că este în afara oricărui pericol.

Englezul Saunders a aflat şi el de problemele lui Khurtsidze şi a declarat că regretă faptul că nu a apucat să intre în ring pentru a boxa cu georgianul, pe care îl consideră un luptător foarte puternic, dar tot nu s-a lăsat până ce nu i-a transmis că faptul că a ajuns în spatele gratiilor a avut şi o parte bună, l-a scutit de a încasa din partea lui o bătaie soră cu moartea. Dacă aşa ar fi stat lucrurile nu vom afla niciodată, întrucât atunci când îşi va ispăşi pedeapsa georgianul va avea 49 de ani şi boxul va rămâne doar o amintire.