News

Fost director ANAF, trimis în judecată de DNA. A cerut peste 6,5 milioane lei pentru a facilita câştiga unor licitaţii

Mită la ANAF, un fost director a fost trimis în judecată de procurorii DNA. A cerut aproape 7 milioane de lei, de la trei oameni de afaceri
06.12.2022 | 15:24
Fost director ANAF trimis in judecata de DNA A cerut peste 65 milioane lei pentru a facilita castiga unor licitatii
Fost director ANAF, trimis în judecată de DNA, pentru luare de mită Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dan Stroe, fostul director de achiziţii al ANAF de pe vremea lui Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru o mită de aproape 7 milioane de lei.

Fostul director ANAF a mai fost condamnat pentru luare de mită, dar cu suspendare

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Dan Stroe, la data faptelor director al Direcţiei de Investiţii Achiziţii Publice şi Servicii Interne din ANAF, pentru trafic de influenţă, în formă continuată şi instigare la spălarea banilor, în formă continuată.

ADVERTISEMENT

De asemenea, alături de Dan Stroe au mai fost trimise în judecată două persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate la trafic de influenţă, spălarea banilor, şi cumpărare de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

Procurorii DNA îl acuză pe Dan Stroe că ar fi pretins de la trei oameni de afaceri suma totală de 6.614.818 lei (2.712.616 lei, 2.644.300 lei şi 1.257.902 lei), reprezentând preţul influenţei pe care acesta ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuţii în procedura de achiziţie, astfel încât societăţile celor trei persoane să câştige licitaţiile organizate de ANAF pentru cumpărarea de produse software.

ADVERTISEMENT

“Banii respectivi (reprezentând 10% şi 20% din valoarea contractelor respective) ar fi fost remişi funcţionarului indirect, în perioada iulie 2011 – ianuarie 2012, prin transfer bancar, în contul unor societăţi indicate şi controlate de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii”, se arată în rechizitoriul DNA.

Unul dintre oamenii de afaceri care i-ar fi dat şpagă lui Stroe este patronul companiei IT Omnilogic, Gabriel Marin, care a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influență şi evaziune fiscală.

ADVERTISEMENT

Gabriel Marin este acuzat că i-ar fi dat lui Stroe o mită de peste 3 milioane de lei.

Anterior, în 2016, într-o altă cauză penală, Dan Stroe a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei, ce a fost admis de Tribunalul Bucureşti.

El a fost condamnat atunci la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, tot pentru luare de mită.

ADVERTISEMENT
Tags: