News

Fost director la Ambulanţă, condamnat la aproape 5 ani de închisoare. A primit zeci de mii de euro pentru fraudarea unor examene de angajare

Scandal de corupție la Serviciul de Ambulanță Neamț. Fostul șef, Dan Morenciu și alți angajați, condamnați pentru mită
13.06.2024 | 18:39
Fost director la Ambulanta condamnat la aproape 5 ani de inchisoare A primit zeci de mii de euro pentru fraudarea unor examene de angajare
Dan Morenciu, fostul director SAJ Neamț, a primit o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Dan Morenciu, fostul şef al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ, a primit o condamnare definitivă de 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, joi, din partea Curții de Apel Bacău, pentru că a luat mită în formă continuată.

Dan Morenciu, fost director SAJ Neamț, condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru mită

Judecătorii de la Bacău au respins recursul depus de Morenciu împotriva deciziei Tribunalului Bacău, menținând astfel pedeapsa inițială. Alături de Dan Morenciu, mai mulți angajați ai SAJ au primit pedepse cu suspendare pentru că ar fi dat mită pentru a obține un loc la concursul de angajare, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Investigația DNA a început încă din 2022, când procurorii l-au reținut pe directorul SAJ Neamț sub acuzația de luare de mită. Fostul șef SAJ Neamț a fost prins în flagrant pe 18 mai 2022, când primea de la Elena Preda 40.000 de euro mită pentru a angaja nouă persoane.

„În perioada 2-18 mai 2022, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuţie, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic (…).

ADVERTISEMENT

În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menţionată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa (aceasta din urmă fiind desemnată şi preşedintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (…) sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menţionat mai sus”, scria DNA la demararea anchetei, conform sursei citate.

Cum operau inculpații pentru a asigura promovarea examenului

Conform procurorilor, alți doi intermediari, Andronache și Rozoschi, au acționat în același mod, remițându-i lui Morenciu 27.000 de euro pentru zece persoane și împărțindu-și restul de 16.000 de euro.

ADVERTISEMENT

„De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro / persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. În aceeaşi zi, din diferenţa de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminiţa (…), iar suma de 6.000 de euro şi-ar fi însuşit-o în totalitate”, transmite DNA.

Pentru a asigura un examen fără probleme, cei doi au oferit inculpaților Mihaiela Cojocariu și Lucian Georgian Cojocariu, membri ai comisiei de examinare, câte 1.500 de euro.

ADVERTISEMENT

Pedepsele primite de vinovați

Procurorii anticorupție au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați. Aceștia sunt angajați din cadrul SAJ Neamț precum și candidați la concurs, acuzați de dare și luare de mită, în forma autoratului și complicității.

„Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toţi cei 22 de candidaţi au fost declaraţi admişi în condiţiile în care mulţi dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoştinţele necesare promovării examenului”, se mai menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

În prezența avocaților lor, cei 13 au recunoscut faptele și au acceptat încadrarea juridică a faptelor și pedeapselor aplicate, care variază între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepselor.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI...
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”