News

Fost ofițer SRI, numit la Autoritatea pentru Digitalizare. Cine conduce instituția ce administrează cloud-ul guvernamental, finanțat cu 500 de milioane de euro prin PNRR

Bogdan-Ionel Floricel a fost numit luni de premierul Nicolae Ciucă în funcția de secretar general adjunct la Autoritatea pentru Digitalizare
16.02.2023 | 11:33
Fost ofiter SRI numit la Autoritatea pentru Digitalizare Cine conduce institutia ce administreaza cloudul guvernamental finantat cu 500 de milioane de euro prin PNRR
Cine se ocupă de digitalizarea României. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bogdan-Ionel Floricel va fi șeful Serviciului de monitorizare a PNRR din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României, instituția care administrează cloud-ul guvernamental a cărui implementare s-a făcut cu o finanțare de 500 de milioane de euro prin PNRR.

Fost ofițer SRI, numit la conducerea ADR

Numirea lui Bogdan Ionel Floricel la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) vine în contextul în care la finalul anului trecut instituția a fost trecută în subordinea Ministerului Digitalizării printr-o Hotărâre de Guvern care introducea și obligativitatea ca instituția să colaboreze cu STS și SRI. ADR are ca principal scop implementarea cloud-ului guvernamental, finanțat cu 500 de milioane de euro prin PNRR, principala infrastructură IT necesară în procesul de digitalizare al administrației publice. În urmă cu șase luni, societatea civilă a criticat modul în care Ministerul Digitalizării a elaborat actul normativ pentru acest proiect, susținând că serviciile de informații vor avea un control mult prea ridicat al acestei baze de date.

ADVERTISEMENT

Potrivit CV-ului public, Bogdan Ionel Floricel este absolvent al Academiei Naționale de Informații, Facultatea de Psihologie, iar după terminarea facultății în anul 2000 lucrează timp de șapte ani la UM 0964, 0 unitate a SRI, precizând că domeniul de activitate a fost „combaterea criminalității organizate transfrontaliere”.

După perioada de activitate în domeniul securității naționale, acesta lucrează timp de opt ani în cadrul ANAF ca șef al Serviciului Informații Clasificate. Din 2015 a fost la conducerea Serviciului de organizare și resurse umane al ANAF, pentru ca din 2019 să ocupe funcția de secretar general adjunct al ANAF.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarației de avere însă, pe lângă cei 114.000 de lei, salariu încasat de la ANAF, Bogdan Ionel Floricel a mai încasat alți 29.000 de lei, indemnizație de membru în Consiliul de Administrație al FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri) și, cea mai mare sumă, peste 252.000 de lei de la banca de stat Eximbak, acolo unde este membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA). Soția acestuia, este administrator și unic acționar al unei agenții de imobiliare, cu o cifră de afaceri de 20.000 de euro, de unde a câștigat anul trecut 60.000 de lei.

avere floricel

În aceeași declarație de avere, acesta precizează că în anul 2020, an în care a achiziționat două apartamente în Capitală, a împrumutat peste 500.000 de lei – 314.000 un credit de la OTP Bank, iar 220.000 împrumut personal. Într-o declarație de avere mai veche însă, din anul 2018, acesta menționa două credite bancare, unul la Unicredit de 42.000 de euro, și un altul de aproape 310.000 de lei, la ING. În acel an acesta câștiga doar 79.000 de lei, salariu de la ANAF, iar soția sa doar 12.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Cine conduce Autoritatea pentru Digitalizarea României

Președintele ADR este Dragoş-Cristian Vlad, numit la conducerea instituției prin susținerea PSD-ului. Pe site-ul instituției pe care o conduce nu există un CV actual al acestuia sau o declarație de avere. Potrivit profilului său de Linkedin, acesta a absolvit în 1999 Universitatea Politehnică, făcând apoi cursurile unui master la ASE.

După terminarea studiilor, se angajează inginer IT la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică, de unde după aproape 5 ani se mută la Ministerul Muncii, unde lucrează alți cinci ani. Lucrează apoi la Casa de Pensii, la Ministerul Mediului, pentru ca în 2017 Guvernul PSD să-l numească în Consiliul de Administrație al Telekom. Timp de aproape șapte ani lucrează la Ministerul Fondurilor Europene, unde în 2018 ajunge șeful departamentului de IT.

ADVERTISEMENT

Apropierea acestuia de PSD a dat naștere unor speculații privind apropierea acestuia de omul de afaceri Sebastian Ghiță, fugar în Serbia în prezent. La câteva luni după numirea acestuia în fruntea ADR, unde i-a luat locul liberalului Octavian Oprea, criticat intens de postul de televiziunea deținut de fostul deputat PSD, Ziare.com a scris, citând surse politice, că numirea lui Cristian Vlad s-a făcut la cererea expresă a lui Sebastian Ghiță.

”În mod surprinzător, a apărut Rovana în Kisellef. Spun surprinzător, pentru că Rovana Plumb nu mai contează în partid, nu se numără printre apropiații lui Marcel Ciolacu, stă mai mult la Bruxelles. Rovana Plumb a venit la Marcel Ciolacu și i-a spus că noul șef al ADR trebuie să fie Dragoș Vlad, pe care ea l-a promovat în Ministerul Fondurilor Europene. Marcel Ciolacu a întrebat: „De ce tocmai Dragoș Vlad?” Iar Rovana Plumb i-a răspuns nonșalant: „Pentru că așa vrea Sebi” . Și a rămas așa. Ghiță nu putea rata un proiect de jumătate de miliard de euro”, scrie sursa citată.

Presa a scris că acesta este un apropiat al grupării Rovana Plumb – Sebastian Ghiță, lucrând împreună cu Rovana Plumb în mandatele acesteia de ministru atât la Ministerul Fondurilor Europene, cât şi la Ministerul Mediului. De altfel, marele salt în cariera sa are loc în timpul guvernării PSD în 2017, când din simplu funcționar în Ministerul Fondurilor Europene este numit în conducerea Telekom, iar apoi director al departamentului de IT din același minister.

Marcel Ciolacu a comentat dezvăluirile din presă susținând că tot acest episod este neadevărat și a susținut că Dragoş-Cristian Vlad nu îl cunoaște și nu a vorbit niciodată cu Sebastian Ghiță.

„Astăzi a venit doamna Rovana Plumb la mine. Astăzi sau mâine pleacă la Parlamentul European şi a zis „Marcel, ai văzut, am început să fac numiri în Guvern, eu cu Ghiţă, cu…”. I-am zis „stai liniştită că am înţeles că şi la Ministerul Economiei a apărut un ceva, că eşti în spatele acestei… pe mine mă bucură”.

Vreau să ne uităm pe CV-ul acestui om şi poate îl contactaţi să îl întrebaţi dacă el îl cunoaşte pe Sebastian Ghiţă, am înţeles că nu îl cunoaşte şi nu a vorbit în viaţa lui cu Sebastian Ghiţă, nu îl cunoaşte personal”, avea să declare Marcel Ciolacu despre acest episod la un post de televiziune.

ADVERTISEMENT