Ozil, obligat să meargă la Arsenal? Foştii colegi de la Real sînt şocaţi de decizia acestuia

Mesut Ozil a fost marea surpriză a ultimei zile de transferuri din perioada estivală. Sosirea lui Gareth Bale la Real Madrid era aşteptată cu nerăbdare, însă despărţirea echipei antrenate de...
03.09.2013 | 18:28
Ozil obligat sa mearga la Arsenal Fostii colegi de la Real sint socati de decizia acestuia

Mesut Ozil a fost marea surpriză a ultimei zile de transferuri din perioada estivală. Sosirea lui Gareth Bale la Real Madrid era aşteptată cu nerăbdare, însă despărţirea echipei antrenate de Carlo Ancelotti de mijlocaşul german părea mai degrabă ceea ce se numeşte un zvon cu şanse infime de a deveni realitate.

Ancelotti şi-a dat OK-ul pentru transfer

Substratul acestei operaţiuni aparent surprinzătoare din partea Realului este mult mai profund. Trebuie să ne întarcem în perioada de iarnă 2013, cînd tatăl jucătorului german a sosit la Madrid pentru a negocia prelungirea contractului şi mărirea de salariu, undeva la suma de 7,5-8 milioane euro pe sezon.

Salariul lui Ozil la Real a fost de cinci milioane euro anual şi germanul avea pur şi simplu un complex pentru că faptul că din acest punct de vedere, el, titular indiscutabil, avea cu patru milioane mai puţin decît rezerva Kaka. Tatăl lui Ozil a cerut între 7,5-8 milioane, ameninţînd că altfel va solicita clubului transferul la orice club care va oferi această sumă. Atitudinea jucătorului şi a părintelui său a deranjat enorm conducerea lui Real şi Ozil a intrat într-un conflict destul de dur cu antrenorul Jose Mourinho.

Venirea în vară a lui Carlo Ancelotti a înrăutăţit situaţia. Florentino Perez îi pusese gînd rău germanului de origine turcă şi l-a întrebat pe tehnicianul italian la care dintre trei nume importante, Ozil, Di Maria sau Benzema, ar putea renunţa. Ancelotti i-a răspuns fără ezitare Ozil, argumentînd că îl are pe nou venitul Isco cu aceleaşi caracteristici de joc. De aceea, la prezentarea lui Gareth Bale preşedintele Perez a cerut celor prezenţi în tribune să nu mai strige numele lui Ozil şi să nu îl mai huiduie, pentru că deja începuse să se răspîndească ştirea cedării jucătorului german.

Colegii sînt uluiţi de transfer

Foştii coechipieri de la Real sînt încă uluiţi de faptul că Mesut nu va mai juca la Real. Sergio Ramos a foarte tranşant, spunînd că era ultimul jucător căruia i-ar fi dat drumul şi că a pierdut un jucător excelent şi un prieten. Cel venit pe locul său, Isco, a recunoscut că nu se aştepta la această cedare, pentru că Ozil este un fotbalist excelent. Arbeloa nu-şi ascunde nici el dezamăgirea, declarînd că nu înţelege de ce a comis conducerea o asemenea greşeală.

Ozil a lăsat să se creadă pînă în ultima clipă că nu intenţionează să plece. Şi l-a arătat pe Ancelotii drept responsabil de decizia sa, spunînd că a simţit lipsa de încredere din partea tehnicianului italian. În realitate, era de zile bune în contact cu Arsene Wenger şi în momentul în care i s-a promis un salariu de 8 milioane de euro anual nici nu a mai stat pe gînduri.  Lucrul acesta îl ştia deja şi colegul lui german de la Real, Sami Khedira, care a declarat că de luni era sigur de plecarea lui Ozil.

Pe Wenger l-au ajutat mult ceilalţi doi germani din lotul ”tunarilor”, colegi de lot la naţională, Mertesacker şi Podolski, care au fost în permanent contact cu Mesut în ultimele gtrei zile. La Londra va cîştiga în jur de 160.000 de euro pe săptămînă. Iar Arsenal a făcut efectiv la mare distanţă cel mai scump transfer din isoria clubului, 45 milioane plus un bonus de cinci în funcţie de performanţe, la 27 de milioane distanţă de celelalte lovituri de mercato din istoria clubului, care niciodată nu depăşiseră 18 milioane euro.

Presa germană scrie despre un transfer forţat de Real

Compatrioţii lui Ozil de la cotidianul Bild sunt siguri însă că jucătorul a fost obligat să aleagă plecarea la Arsenal, pentru că a fost ameninţat că va rămîne pe bancă, pentru a juca Bale, Isco şi Modric. ”Nu avea nici o şansă, trebuia să plece, altfel risca să fie prizonier într-un vestiar înţesat de vedete. Real i-a dat clar de înţeles că e cea mai înţeleaptă decizie şi el a spus da lui Arsenal” – şi-a exprimat opinia fostul internaţional german Olivier Bierhoff.

La Arsenal Ozil a primit deja urările de bun venit de la mai bine de jumătate din viitorii colegi pe contul de Twitter, iar Arsene Wenger spune că odată cu aducerea lui Ozil Arsenal e obligată să atace cele mai înalte obiective, pentru că este un jucător complet, care ştie extraordinar ştiinţa jocului”.

Tags: