News

Fost polițist din Buftea, ajuns consilier local, numit în fruntea unor companii din energie și armament. Averea soției, ținută la secret

Marius-Angelo Dincă-Oprea, fost agent de poliție în Buftea, trecut de la PNL la PSD, ocupă două funcții importante în fruntea unor companii din industria de armament și energie
24.05.2024 | 11:37
Fost politist din Buftea ajuns consilier local numit in fruntea unor companii din energie si armament Averea sotiei tinuta la secret
Marius Dincă și afacerile soției
ADVERTISEMENT

OPCOM SA este compania care administrează piața de energie electrică și gaze naturale, fiind deținută de către Transelectrica și SGG. La mijlocul lunii trecute, compania a demarat procesul de selecție pentru desemnarea noilor administratori ce vor avea mandate de câte patru ani. Până atunci însă, compania a ales să prelungească mandatele interimare ale actualilor membri ai CA-ului, cel mai recent, la mijlocul lunii februarie. Printre aceștia îl găsim și pe Marius-Angelo Dincă-Oprea, din poziția de consilier local al localității Crevedia.

Consilierul local numit în fruntea companiilor din energie și industria de armament

La alegerile locale din 2020, Marius-Angelo Dincă-Oprea a candidat pentru funcția de primar a localității Crevedia, situată în județul Dâmbovița, în imediata vecinătate a localității Buftea, care se află în Ilfov. La aceste alegeri, Marius Dincă a obținut puțin peste 1.100 de voturi, prea puțin pentru a-l învinge pe contracandidatul PSD, dar suficient cât să-i asigure un mandat de consilier local.

ADVERTISEMENT

Un moment de cotitură avea să fie însă intrarea la guvernare a coaliției PNL-PSD-UDMR la finalul anului 2021. Asta pentru că imediat, la câteva luni distanță, Marius Dincă este numit în Consiliul de Administrație al Uzinei Mecanice Mija SA, o filială a Romarm, principalul producător de armament al României, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei. Aici, consilierul local al PNL este ales chiar președinte al Consiliului de Administrație.

La începutul lunii martie a anului 2022, acționariatul OPCOM, practic statul român în condițiile în care SGG este acționarul majoritar la Transelectrica, numea cinci noi administratori. Printre aceștia îl găsim și pe consilierul local de la Crevedia, Marius Dincă. Cei cinci administratori erau numiți provizoriu, însă abia în aprilie 2024 OPCOM avea să declanșeze selecția unui nou Consiliu de Administrație cu mandat întreg. Astfel că, până în prezent, mandatele acestor cinci administratori au fost prelungite constant.

ADVERTISEMENT

Indemnizația lunară la Mija SA este de puțin este 3.000 lei lunar, iar la OPCOM suma lunară a fost de 7.900 lei, însă recent suma a fost majorată la 11.000 lei. În ultima sa declarație de avere Marius Dincă menționează că din cele două posturi a încasat circa 79.000 lei. Suma reprezintă aproape dublul salariului sau de director general adjunct la firma Donna Style Prod Srl, unde în 2023 a avut un salariu de 46.632 lei, adică circa 3.800 lei pe lună.

Spre finalul anului 2022, în luna octombrie, Dincă era ales președintele Organizației Oamenilor de Afaceri a PNL Dâmbovița, când declara că se bazează pe relațiile sale din afaceri pentru atragerea investitorilor în județ. „Sper ca, prin exemplul personal și conexiunile pe care le am, să ajut la atragerea investitorilor și, împreună cu ceilalți colegi, să reușim să aducem schimbări în bine în mediul antreprenorial local”.

ADVERTISEMENT
Marius Dincă indemnizații CA-uri
Marius Dincă și indemnizațiile din CA-uri

 

De la Poliția Rutieră la politică și afaceri

În anul 1997, Marius Dincă a absolvit Școala de Subofițeri Vasile Lascăr din Câmpina și apoi, timp de nouă ani, până în 2006, a fost „lucrător de poliție” la Postul de Poliție Balotești, ce ține de IPJ Ilfov. După 2006, timp de alți opt ani, tot în cadrul IPJ Ilfov a activat în cadrul Poliției Rutiere.

După 2010 intră și în Baroul Ilfov, după ce anterior absolvise o serie de cursuri post-universitare la Spiru Haret cu specializare Științe Penale. Astfel că, între 2014 și 2019 lucrează ca polițist judiciar, tot la IPJ Ilfov, în cadrul Serviciului Arme, Muniții, Explozivi și Substanțe Periculoase (AMESP).

ADVERTISEMENT

În anul 2020, în declarația de avere depusă odată cu candidatura la alegerile locale din Crevedia, Marius Dincă nu menționează nicio sursă de venit curent, adică nu figura angajat. Acesta preciza că nu deținea terenuri sau case, ci doar două automobile și 64.000 lei, proveniți din vânzarea unui teren. La capitolul împrumuturi apare însă suma de 340.000 lei, bani împrumutați firmei Anna Comrom Srl, unde Dincă susținea că deține 20% din acțiuni.

În prezent, 20% din acțiunile acestei firme sunt deținute de o altă firmă, Lacor Agrement SRL, unde Marius Dincă este unul dintre cei trei acționari, cu 25% din acțiuni. Această ultimă firmă, înființată în 2020, nu are cifră de afaceri, având pierderi declarate de 400 lei. Comrom SRL avea și ea în 2020 un profit de 9.300 lei, iar în următorii doi ani avea să înregistreze pierderi de 200.000 lei.

Pe site-ul ANI sau al Primăriei din Crevedia nu există declarațiile de avere ale acestuia din 2021 sau 2022, însă în documentul din 2023, pe lângă banii de la primărie, din cele două CA-uri și salariul de director adjunct, Marius Dincă declara aproape 800.000 lei proveniți din dividendele de la firma de construcții SC SteelArt Construct SRL.

Marius Dincă, declarație de avere 2023
Declarația de avere din iunie 2023, acolo unde se referă la „dividente”

Firma a fost fondată în anul 2017 de Marius Dincă împreună cu Ștefan Tudorel, și chiar dacă în firmă au mai apărut alți acționari pe lângă cei doi, Dincă a rămas constant în acționariat, iar între 2017 și 2019 a fost și administratorul firmei. Firma nu apare în declarațiile de avere/ interese ale acestuia din 2020. Pe de altă parte, firma nici nu înregistrează o evoluție spectaculoasă, după trei ani reușind să aibă un plus de 100.000 lei la profit și datorii de peste 3 milioane lei.

Evoluția modestă a firmei a continuat, astfel că în iunie 2023, acționarii au luat decizia de radiere a acesteia. Înainte de asta sunt vândute activele firmei, sumă din care sunt acoperite din datorii iar restul sunt înregistrați ca profit. Astfel că în 2021 firma declară un profit net de 1,75 milioane lei.

Ștefan Tudorel, partenerul de afaceri al lui Dincă în această firmă, figurează astăzi printre administratorii firmei Akyle Security Srl. Această firmă este unul dintre marii jucători pe piața serviciilor de securitate, cu nenumărate contracte publice cu firmele și instituțiile statului (CNAIR, Metrorex, RAPPS sau Aeroporturi București). Firma are conexiuni în special cu liderii liberali, unul dintre patronii Akyle Security fiind avocatul Robert-Constantin Ionescu, fost viceprimar al Capitalei între 2008 și 2009 (PDL).

Afacerile soției, ținute la secret

În niciuna din cele câteva declarații de avere ale lui Marius Dincă nu sunt menționate veniturile soției sale. Rubricile sunt barate, iar numele soției nici nu este menționat.

Marius Dincă, venituri soție

Totuși, o găsim pe soția acestuia drept unic acționar la firma unde Dincă este angajat director general adjunct: Donna Style Prod Srl., din Buftea. Firma a fost înființată de Dincă Mariana în anul 2006, cu domeniul de activitate fabricarea articolelor confecționate din textile. De-a lungul anilor firma își modifică și lărgește domeniul de activitate – la un moment dat având și un punct de lucru în complexul Dragonul Roșu, însă astăzi firma operează un restaurant din Buftea – Taverna Studioului.

Din anul 2013, firma are o cifră de afaceri de peste un milion de lei, iar din 2019 și profitul net al firmei depășește acest prag. Anul trecut acest restaurant avea o cifră de afaceri de 8,9 milioane lei și un profit net de 1,26 milioane. Profitul net din ultimii cinci ani depășește 8 milioane lei. Cu peste 10%, firma are o rată a profitului excelentă pentru un restaurant. De altfel, potrivit platformei Termene.ro, localul figurează pe primul loc în topul restaurantelor din Buftea, ca cifră de afaceri. Ca procent, reprezintă 45% din întreaga piață a restaurantelor din Buftea.

Aceasta nu este însă singura firmă unde Dinca Mariana este acționară. Ea deține și 80% din acțiunile Madcomex Srl, pe care o și administrează. În 2020, firma avea o cifră de afaceri de circa 300.000 lei, cu un profit de 200.000 lei. În 2023, cifra de afaceri a firmei, care activează tot în domeniul HoReCa, a ajuns la 1,7 milioane lei, cu un profit de 300.000 lei.

Soția consilierului local din Crevedia mai este acționară la alte două firme: Tentații Dulci Srl, cu o cifră de afaceri de 600.000 lei, și Events in the Forest Srl. Aceasta din urmă gestionează un local de lux pentru organizarea nunților, cu o locație superbă, într-o pădure de pe DN1. Localul, cu numele comercial Cireșul Sălbatic, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,7 milioane lei, reușind să obțină un profit de peste 500.000 lei.

Sotii Dincă și localul Cireșul Sălbatic
Sotii Dincă și localul Cireșul Sălbatic

Firma are datorii de peste cinci milioane lei, ca urmare a investițiilor făcute în dezvoltarea locației. Firma a fost înființată în august 2020, iar Dincă Mariana deține 50% din acțiuni, iar firma Port Trans Invest Mark Srl 20%.

Niciuna din afacerile soției lui Marius Dincă nu apar în declarațiile de avere ale acestuia, asta deși cei doi sunt căsătoriți de peste 20 de ani. Există doar o mențiune în 2015, cu salariul încasat de aceasta la Donna Style Srl, în valoare de 12.000 lei.

Dincă Mariana are poze pe rețelele de socializare împreună cu familia chiar de la protestul din Piața Victoriei din februarie 2017, față de OUG 13, iar astăzi, Marius Dincă candidează la CJ Dâmbovița pe listele PSD.

FANATIK l-a contactat telefonic pe Marius Dincă însă acesta nu a dorit să răspundă la întrebările privind trecerea la PSD și lipsa mențiunilor din declarațiile de avere a afacerilor soției. Acesta a precizat că va răspunde în scris la întrebări, urmând să publicăm poziția acestuia odată ce vom primi răspuns.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”