ADVERTISEMENT
News

Fost președinte al celei mai mari democrații din lume, mort de coronavirus

Autor: Ana Mirea | 31.08.2020 | 21:37
Fost președinte al celei mai mari democrații din lume, mort de coronavirus
Fostul președinte al Indiei, mort din cauza noului coronavirus/ Foto: Hepta

Fostul președinte al Indiei, Pranab Mukherjee, a decedat luni, la vârsta de 84 de ani, după ce fusese testat pozitiv cu noul coronavirus în cursul lunii.

ADVERTISEMENT

Spitalul militar din New Delhi a anunțat că Mukherjee a intrase în șoc septic după ce fusese internat cu infecție pulmonară. Acesta suferise o intervenție chirurgicală pe creier cu puțin timp înainte de a fi diagnosticat cu noul coronavirus.

Starea de sănătate a fostului președinte se deteriorase începând de duminică, au mai spus medicii spitalului.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte indian a murit la vârsta de 84 de ani după ce fusese diagnosticat cu noul coronavirus

Originar din Bengal, Mukherjee a fost un protejat al fostului premier Indira Gandhi, dar cariera sa a intrat într-un con de umbră după asasinarea acesteia în 1984.

Mukherjee a îndeplinit funcțiile de ministru al Apărării, de Externe și de Finanțe în guverne conduse de Partidul Congresului, aflat acum în Opoziție. Era considerat un reputat negociator și avea prieteni de ambele părți ale scenei politice.

ADVERTISEMENT

În același timp, el a lucrat îndeaproape cu membrii familiei Ghandi, fiind criticat pentru afinitățile pe care le avea cu aceștia.

În anul 2012, acesta a acceptat funcţia de președinte, în mare parte ceremonială, de preşedinte al Indiei. Acesta s-a aflat la conducerea țării până în 2017.

ADVERTISEMENT

Având un trecut plin de reușite atât în calitate de jurnalist, cât și în calitate de politician, Mukherjee provenea dintr-o familie de politicieni, dat fiind faptul că ambii părinți au jucat roluri importante în conducerea țării.

„El a lăsat o urmă de neşters asupra traiectoriei de dezvoltare a naţiunii noastre”, a scris pe Twitter premierul Narendra Modi, din partidul rival Bharatiya Janata, naţionalist.

ADVERTISEMENT

„Un savant prin excelenţă, un om de stat impunător, a fost admirat în întreg spectrul politic şi de toate segmentele societăţii”, a adăugat Modi, postând o imagine care îl arată atingându-i picioarele lui Mukherjee, în semn de reverenţă.

În 2019, a fost premiat cu cel mai înalt ordin de recunoștință al statului indian, Bharat Ratna, pentru implicarea sa în favoarea serviciului public timp de mai mult de 50 de ani.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!