Mișu Negrițoiu (71 de ani) este o figură proeminentă în domeniul bancar autohton. Economist, fost ministru în guvernul Văcăroiu, profesor universitar și deputat, Negrițoiu a trecut în sectorul privat în 1997, când a acceptat oferta celor de la ING. Instalat în 2014 în funcția de președinte ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), Negrițoiu a fost demis cu scandal în 2017, printr-o decizie a Parlamentului. Ulterior, ASF l-a dat în judecată pe fostul șef al instituției, verdictul fiind anunțat zilele trecute de judecătorii Curții de Apel București.
Mult timp profesor universitar asociat al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti, Negrițoiu a absolvit cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul ASE (1973), şi apoi cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1980).
Născut la Dăbuleni (județul Dolj), actualul bancher a obţinut titlul de doctor în ştiinţe economice la ASE Bucureşti în anul 1995, cu teza ”Investiţiile străine şi tranziţia la economia de piaţă“, primind și titlul academic de Doctor honoris causa al Universităţii Hertdforshire (Anglia).
Ajuns în mai 1999 vicepreședinte și director general adjunct la ING România, Negrițoiu avansează pe scară ierahică și este numit în 2006 în funcția de director general al băncii respective. La momentul respectiv, Negriţoiu a fost primul bancher autohton care a preluat conducerea executivă a unei mari bănci cu acţionar majoritar străin.
Pe 1 aprilie 2014, Mișu Negrițoiu a fost numit în funcția de președinte al ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), beneficiind de sprijinul total al PSD. Negrițoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Rușanu, care și-a dat demisia după ce a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica – ASF.
În luna mai 2017, același Parlament l-a demis însă pe Negrițoiu ca urmare a scandalului cu fondul de pensii private NN. Propunerea de revocare, adoptată cu largă majoritate de parlamentari, fusese introdusă în toamna lui 2016, când Negrițoiu fusese tras la răspundere pentru modul în care a gestionat criza RCA din 2016.
“Nici astăzi nu înțeleg și nu mi s-au adus la cunoștință motivele revocării mele, iar procedura de revocare mi se pare din Balta Brăilei, pentru că nu respectă legea. Eu cred ca mi-am îndeplinit mandatul și obiectivele. Eu am venit la ASF cu o misiune clară și cu sprijin politic clar.
Din păcate, dintre cei care mi-au dat sprijinul politic nu a mai rămas decât unul – președintele Senatului (n.r. Călin Popescu Tăriceanu). Nu mi-am imaginat că voi sta 3 ani. Prefer să ies scos de politicieni decât scos de DNA. Mă duc liniștit că mi-am făcut treaba“, a comentat atunci Negrițoiu îndepărtarea sa din funcție.
În 2018, ASF i-a acționat în judecată pe Mișu Negrițoiu, dar și pe Daniel Dăianu, Marian Sârbu sau Dan Radu Rușanu într-un proces având ca obiect ”acţiune în răspundere patrimonială” și ca materie – ”litigii de muncă”. Acum trei ani, judecătorii au respins solicitarea ASF și au obligat instituția să-i achite lui Negrițoiu onorariul avocatului, de 10.000 lei, informează FANATIK.
Pe 15 aprilie anul curent, apelul ASF în speța respectivă a ajuns la Curtea de Apel București, iar judecătorii au dat tot un verdict favorabil cunoscutului bancher. De această dată, suma pe care ASF trebuie să o plătească cu titlul de cheltuieli de judecată este de doar 2.000 lei.
”Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Respinge apelurile formulate ca nefondate. Obliga apelanta-reclamantă la plata către intimatul Roșu Cristian a sumei de 2000 lei – cheltuieli de judecată cu privire la apelul împotriva sentinței nr.2826/20.04.2021 (onorariu avocațial redus) și 1190 lei – cheltuieli de judecată cu privire la apelul împotriva încheierii din 28.09.2021 și a sentinței nr.5787/27.08.2021.
Obligă apelanta-reclamantă la plata către intimatul Negrițoiu Mișu a sumei de 2000 lei – cheltuieli de judecată (onorariu avocațial redus). Obligă apelanta-reclamantă la plata către intimatul Rușanu Dan Radu a sumei de 2000 lei – cheltuieli de judecată (onorariu avocațial redus). Definitivă. Pronunțată azi, 15.04.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părților de către grefa instanţei”, au hotărât judecătorii Curții de Apel București, potrivit FANATIK.