News

Fosta fabrică importantă de pe vremea lui Ceaușescu se transformă. Se construiește un hub mixt de birouri în locul platformei industriale

Fabrica renumită al cărei loc va fi luat de un proiect de reconversie urbană. Simbolul de pe vremea lui Ceaușescu nu va fi demolat, ci va trece printr-o transformare.
24.03.2025 | 19:01
Fosta fabrica importanta de pe vremea lui Ceausescu se transforma Se construieste un hub mixt de birouri in locul platformei industriale
O fabrică de pe vremea lui Ceaușescu va face parte dintr-un proiect modern. Sursa foto: Instagram/ Rivus, Facebook
ADVERTISEMENT

O fabrică faimoasă pe vremea lui Nicolae Ceaușescu este pe punctul de a se transforma complet. Locul platformei industriale va fi luat de un hub de birouri mixt și modern.

O fabrica emblematică din perioada comunistă va fi integrată într-un proiect modern

O fabrică de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu va deveni parte a unui proiect modern. Carbochim, faimoasa construcție din cărămidă din Cluj-Napoca, va renaște complet. În locul platformei industriale va fi construit un hub de birouri.

ADVERTISEMENT

Restaurarea clădirii face parte din proiectul mixed-use RIVUS, iar lucrările au început deja din a doua jumătate a anului trecut. Odată finalizate, aceste lucrări au ca scop revitalizarea zonei Piața 1 Mai din Cluj-Napoca, o zonă mai puțin dezvoltată decât restul orașului.

Clădirea Carbochim a fost una dintre cele mai reprezentative pentru Cluj-Napoca. Dat în folosință în 1952, simbolul orașului își va păstra fațada din cărămidă, grație proiectului care vizează îmbinarea arhitecturii vechi cu elementele moderne.

ADVERTISEMENT

Pentru a păstra și integra anumite clădiri de pe fosta platformă industrială, toate au fost supuse unei expertize detaliate. În urma analizei gradului de degradare și a impactului producției, s-a ajuns la concluzia că doar două dintre ele vor putea fi integrate în proiect. Și anume, clădirea administrativă și una dintre hale.

Activitatea fabricii Carbochim a fost relocată

Vlad Samoil, project manager RIVUS, a declarat că producția fostei fabrici va fi relocată. Decizia vine ca urmare a rezultatelor expertizei, clădirea fiind încadrată la clasa de rism seismic 1.

ADVERTISEMENT

”Clădirea administrativă a fost construită începând cu anul 1949. Fiind o clădire veche, am realizat mai multe studii, împreună cu Universitatea Tehnică București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar rezultatul a încadrat-o în clasa de risc seismic 1. Astfel, s-a luat decizia imediată de întrerupere a activității, odată cu relocarea producției fostei fabrici Carbochim în noile clădiri de pe bulevardul Muncii și strada Orăștiei, și s-a demarat proiectul tehnic de consolidare.”, a spus Vlad Samoil, potrivit bugetul.ro.

ADVERTISEMENT

În luna iunie 2023, s-a obținut autorizația de construcție a noului proiect. Potrivit acesteia, interiorul clădirii va fi recompartimentat în totalitate, iar fațada va fi și ea restaurată. Obiectivele principale fiind rezistența și integralitatea sa în timp, fațada va mai beneficia și de tratamente pentru conservarea materialelor.