News

Fosta judecătoare a cazului 2 Mai, cercetată disciplinar. ”Exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”

Inspecția Judiciară a pornit o anchetă disciplinară în cazul fostei judecătoare care s-a ocupat de cazul 2 Mai. Este suspectată de exercitarea funcției cu rea-credință
04.06.2024 | 16:13
Fosta judecatoare a cazului 2 Mai cercetata disciplinar Exercitarea functiei cu reacredinta sau grava neglijenta
Ancuța Popoviciu, cea care a judecat dosarul 2 Mai, este cercetată disciplinar. Sursa foto: Colaj Fanatik / Pixabay
ADVERTISEMENT

Marți, Inspecția Judiciară a anunțat că a inițiat o acțiune disciplinară împotriva judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, care a început procesul privind accidentul de la 2 Mai, acuzând-o de “exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.”

Fosta judecătoare a cazului 2 Mai, cercetată disciplinar

Inspecția Judiciară a acționat împotriva judecătoarei Ioana-Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia, pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a, în corelare cu art. 272 alin. (2) și (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, potrivit comunicatului citat de News.ro. Aceste articole se referă la “exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.”

ADVERTISEMENT

„Inspectorii judiciari au reţinut că nerespectarea dispoziţiilor referitoare la studiul dosarului şi pregătirea judecăţii, maniera aparte, neprofesionistă de conducere a unui proces, chiar dacă anterior judecătorul a fost sancţionat pentru aceeaşi abatere disciplinară, încălcarea principiului contradictorialităţii şi a principiului soluţionării cauzei cu celeritate, refuzul de a pune în discuţie la momentul procesual stabilit de lege a cererilor şi excepţiilor care vizau extinderea cadrului procesual, dispunerea de măsuri care nu au aplicabilitate în procesul penal (introducerea în cauză a unor terţi în calitate de intervenient accesoriu în interesul părţilor civile), dispunerea unor soluţii fără furnizarea unei motivări care să fundamenteze soluţia şi să expliciteze raţionamentul logicojuridic al magistratului, nesocotirea dispoziţiilor procesuale care reglementează judecata în cameră preliminară şi în primă instanţă, deşi dispoziţiile legale încălcate de magistrat nu comportă niciun fel de dificultate, nu sunt dispoziţii legale recente ori cu totul deosebite, nu pun în discuţie probleme de drept deosebite, fiind aplicate în mod constant şi uniform la nivel naţional, toate acestea având consecinţe grave asupra drepturilor procesuale ale părţilor, a înfăptuirii actului de justiţie, deteriorarea încrederii şi a respectului justiţiabililor faţă de magistrat, afectarea imaginii justiţiei ca serviciu public, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a raportat la art.272 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor”, mai anunţă Inspecţia Judiciară.

Inspecția Judiciară a subliniat că nu soluțiile adoptate sunt problema, ci faptul că acestea nu au fost discutate cu părțile, nu au fost discutate la momentul procesual potrivit sau nu au fost deloc motivate.

ADVERTISEMENT

Judecătoarea a fost înlăturată din caz, iar procesul a continuat cu un nou magistrat

Ioana Ancuța Popoviciu, desemnată inițial să judece dosarul lui Vlad Pascu, responsabil pentru accidentul de la 2 Mai de vara trecută, care a dus la moartea a doi tineri, a fost acuzată de comportament necorespunzător de către familiile victimelor și avocații lor.

Primul termen al procesului lui Vlad Pascu a avut loc pe 22 februarie, la ora 9.00, la Judecătoria Mangalia. Procesul a fost amânat pentru ora 12.30 deoarece Pascu avea un alt termen la Tribunalul Constanța pentru a încerca eliberarea din arest preventiv, dar această cerere a fost respinsă.

ADVERTISEMENT

Când procesul a fost reluat, judecătoarea a observat că Vlad Pascu nu avea apărare deoarece unul dintre avocați s-a retras, iar celălalt a menționat că participă la protestul Baroului București, cerând amânarea până după 29 februarie.

Judecătoarea a stabilit următorul termen pentru 14 martie și a solicitat Baroului Constanța să numească un avocat din oficiu pentru Vlad Pascu pe durata procesului.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile părinților copiilor uciși de Vlad Pascu

Familiile victimelor au fost nemulțumite de comportamentul judecătoarei în sala de judecată. Au declarat presei că aceasta mesteca gumă când a intrat în sală și a cerut actul de identitate al unei victime decedate.

Al doilea termen de judecată a avut loc pe 14 martie. Tatăl uneia dintre victime a exprimat nemulțumirea că Vlad Pascu nu a fost prezent la acel termen. Tatăl victimei a adus fotografia fiului său în sala de judecată, dar judecătoarea l-a întrebat cine este. La termenul următor, pe 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat.

Recent, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că nu este necesară suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu până la finalizarea procedurilor disciplinare, așa cum ceruse Inspecția Judiciară. Inspectorii au considerat că judecătoarea continuându-și activitatea ar putea afecta imparțialitatea procedurilor disciplinare și ar putea dăuna grav prestigiului justiției.

Avocații familiilor victimelor au cerut și ei recuzarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, dar cererea lor a fost respinsă. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curții de Apel Constanța strămutarea dosarului, însă și această cerere a fost respinsă. De asemenea, judecătoarea a depus o cerere de abținere, care a fost respinsă.

 

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”