News

Fostă șefă din STS, candidată la alegerile europarlamentare. Soțul acesteia, fost șef de cabinet la SRI

Mihaela Filip, fostă șefă în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale, este unul dintre candidații pentru un mandat de europarlamentar
17.05.2024 | 09:03
Fosta sefa din STS candidata la alegerile europarlamentare Sotul acesteia fost sef de cabinet la SRI
Fostă șefă din STS, candidată la alegerile europene. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihaela Filip, de profesie psiholog, candidează din partea partidului Alternativa Dreaptă la alegerile pentru Parlamentul European. Numele acesteia apare în poziția a treia pe listele depuse la BEC. Intrarea în politică vine însă la doar câteva luni după ce și-a încheiat cariera în cadrul Serviciului pentru Telecomunicații Speciale, acolo unde a condus departamentul de psihologie.

Fostă șefă din STS, candidată la alegerile europarlamentare

Partidul Alternativa Dreapta este unul dintre micile partide apărute pe scena politică odată cu alegerile din acest an. Partidul își declară orientarea ideologică ca una de dreapta-conservatoare, dar care susține atât proiectul european cât și actualul cadru de securitate al României, apartenența la NATO. Pe de altă parte, formațiunea politică are mesajele tipice unui partid conservator, promovarea creștinismului în defavoarea altor religii, critici la adresa mișcării LGBT, etc.

ADVERTISEMENT

Președintele partidului este Adela Mîrza, care declară că este implicată în politică din 2012, participând la fondarea a trei partide, Noua Republică, M10 și acum Alternativa Dreapta. Cu domiciliu în Cluj-Napoca, aceasta lucrează ca specialist în marketing la o firmă privată. „Nu urăsc pe nimeni și nimic în lumea asta în afară de socialism cu toate anomaliile și mutațiile lui: bolșevismul, comunismul, marxismul și mai nou neomarxismul, adevărate plăgi pe fața și sufletul omenirii”, susține aceasta pe pagina de prezentare a propriului partid.

Dacă Adela Mîrza deschide lista partidului pentru europene, în poziția a treia o găsim pe Mihaela Filip. Potrivit declarației de avere depuse la BEC, anul trecut aceasta a fost angajată în cadrul STS, de unde a încasat un salariu de 140.000 lei. Pe profilul său de LinkedIn, aceasta precizează că din ianuarie 2024 lucrează la cabinetul propriu de psihologie. Aici nu menționează că a lucrat în cadrul STS, dar scrie că „am lucrat peste 20 de ani ca psiholog militar, coordonând departamentul de psihologie, iar în ultimii patru ani am fost psihologul coordonator la serviciul de urgențe 112”, serviciu ce ține de STS.

ADVERTISEMENT

Mihaela Filip a confirmat pentru FANATIK că din decembrie 2023 este ofițer în rezervă. „Sunt ofițer în rezervă din decembrie. Nu aș fi putut candida dacă mai lucram la STS”, a precizat aceasta, punând capăt conversației pe motiv că este în Madrid la o conferință a conservatorilor europeni.

Potrivit declarației de avere, Mihaela Filip deține o casă cu teren de 400 mp în București și un apartament de 38 mp în Constanța, toate proprietățile fiind moștenite. În declarație nu apare menționat niciun alt bun sau conturi de economii.

ADVERTISEMENT
Filip Iulia Mihaela
Filip Iulia Mihaela, declarație de avere, aprilie 2024

Soțul, fost director de cabinet în SRI, candidat la alegerile locale

În aceeași declarație de avere îl găsim și pe soțul acesteia, Dorin Iacob, salariat la firma Proactiv Global Srl, acolo de unde a încasat un salariu de 12.000 lei în 2023. Acesta participă și el la alegerile din iunie, fiind candidatul aceluiași partid, Alternativa Dreapta, la Primăria Capitalei. Acesta și-a depus candidatura în data de 29 aprilie, presa relatând atunci că Dorin Iacob „a acceptat propunerea conducerii partidului Alternativa Dreaptă pentru București și a doamnei președinte Adela Mîrza de a-și asuma candidatura pentru poziția de primar general al Municipiului București”.

ADVERTISEMENT
Dorin Iacob, candidat la Primăria Capitalei
Dorin Iacob, depunerea candidaturii la Primăria Capitalei

 

Dorin Iacob este însă un nume cunoscut pe scena politică din România, chiar dacă în ultimii ani acesta și-a luat rolul de analist politic, având apariții constante la postul Realitatea Tv.

Înainte de 1989, Dorin Iacob a fost ofițer de poliție economică, iar după Revoluție a trecut în cadrul Serviciului Român de Informații (între 1990 și 1992), fiind șeful de cabinet și omul de încredere al fostului director, Virgil Măgureanu. Apropierea dintre cei doi avea să fie evidentă în 1998, atunci când Dorin Iacob l-a urmat pe Măgureanu la Partidul Național Român (PNR), partid fondat de fostul șef SRI, acolo unde Iacob devenea vicepreședinte.

În anul 2001, PNR este absorbit de către Partidul Democrat, ceea ce avea să-l propulseze pe Dorin Iacob în funcția de secretar executiv al partidului și chiar unul dintre colaboratorii apropiați ai președintelui Băsescu, până în 2005, atunci când s-a retras din politică.

Numele lui Dorin Iacob apare însă asociat cu o serie de scandaluri. Presa a scris că una din firmele înființate de acesta în 1994, Bel-Ami Invest SA, ar fi beneficiat de un credit de 1,25 milioane dolari de la Bancorex, credit pe care firma acestuia nu l-ar mai fi returnat, contribuind astfel la celebrul faliment al băncii de stat. În 2016, Mediafax a scris că acesta a fost reținut în Marea Britanie după ce a fost acuzat că a hărțuit sexual o femeie în timpul unei ședințe de masaj.

În 2022, îl regăsim printre specialiștii invitați la o dezbatere organizată de partidul AUR, însă numele lui a revenit în atenția media mai ales datorită fiului acestuia, Vlad Iacob, devenit recent administrator special al clubului de fotbal Dinamo 1948. Fiul său este și el om de afaceri, numele său apărând ca asociat în 13 firme, o parte dintre acestea radiate.

În ceea ce privește firma Proactiv Global Srl, acolo unde Dorin Iacob apare ca salariat în declarația de avere a soției, Iacob a fost acționar majoritar până în anul 2021 (78%), atunci când își cesionează acțiunile unor apropiați. De altfel, alături de fiul său Vlad, acesta este unul dintre acționarii care au pus bazele acestei firme în anul 2006. În anul 2022, firma a avut un profit net de 111.000 lei, la o cifră de afaceri de 1,6 milioane lei. Anul trecut, firma a reușit să obțină un contract public de 100.000 lei încheiat cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului, contract pentru servicii de consultanță în achiziții publice.

Tags: