Sport

Foşti colegi, acum inamici în Leicester – AS Roma! Cum i-a marcat Jose Mourinho cariera lui Brendan Rodgers: “Nu eram aici fără el”

Brendan Rodgers şi Jose Mourinho se reîntâlnesc în Leicester - AS Roma, dubla din semifinalele Conference League. "The Special One" i-a marcat cariera, la început, antrenorului formaţiei engleze.
28.04.2022 | 14:18
Fosti colegi acum inamici in Leicester  AS Roma Cum ia marcat Jose Mourinho cariera lui Brendan Rodgers Nu eram aici fara el
Brendan Rodgers şi Jose Mourinho se cunosc din 2004, când au lucrat împreună la Chelsea
ADVERTISEMENT

Jose Mourinho vrea să câştige primul trofeu cu AS Roma, dar, până la o finală în Conference League, are parte de o dublă împotriva lui Leicester City, iar turul e programat joi, de la ora 22:00. Cu această ocazie, portughezul se va duela cu Brendan Rodgers, antrenor căruia i-a marcat decisiv cariera.

Jose Mourinho se reîntâlneşte cu Brendan Rodgers, în Leicester – AS Roma, fostul lui colaborator de la Chelsea

În vara lui 2004, Chelsea îl aducea pe Jose Mourinho, proaspăt câştigător al Ligii Campionilor cu FC Porto, iar londonezii începeau o epocă de aur. Tot atunci, trupa de pe “Stamford Bridge” căuta un antrenor pentru academia clubului, iar “The Special One” şi-a dorit să aibă un om de încredere pe acest post.

ADVERTISEMENT

Steve Clarke, secundul lui Jose Mourinho, i-a recomandat să stea de vorbă cu Brendan Rodgers, directorul academiei lui Reading. Interviul a fost aranjat imediat, iar portughezul a fost fermecat pe loc de tehnicianul englez, care anterior studiase în Spania şi Olanda.

Brendan Rodgers a trecut repede testul, după ce Jose Mourinho a fost încântat de dorinţa acestuia de a ajunge în top, chiar dacă nu avusese parte de o carieră importantă ca fotbalist. Păstrând proporţiile, cei doi se asemănau, mai ales că nu reuşiseră să joace la un nivel înalt.

ADVERTISEMENT

Întâi, Brendan Rodgers a primit misiunea de a antrena una dintre echipele de juniori, unde Jose Mourinho l-a rugat să folosească sistemul 4-3-3. Apoi, în 2006, actualul antrenor al lui Leicester City a făcut pasul spre echipa secundă, unde a stat până în noiembrie 2008, când a preluat-o pe Watford.

Jose Mourinho şi Brendan Rodgers sunt născuţi în aceeaşi zi, la distanţă de zece ani, iar antrenorul lui Leicester s-a păcălit în 2005

Presa din Anglia a scris de-a lungul timpului despre modul de lucru al lui Brendan Rodgers la Chelsea, dar a oferit şi câteva anecdote. Una are legătură cu faptul că antrenorul lui Leicester şi Jose Mourinho sunt născuţi în aceeaşi zi.

ADVERTISEMENT

În 2005, când Jose Mourinho şi Brendan Rodgers şi-au sărbătorit ziua de naştere pe 26 ianuarie, englezul a intrat în cantina clubului şi a văzut un tort uriaş, înconjurat de toţi cei din club. În primă fază, antrenorul lui Leicester City a crezut că va fi sărbătorit, însă a aflat imediat că totul era pregătit pentru Jose Mourinho. Brendan Rodgers nu a fost deloc deranjat de acest episod şi mereu a preţuit şansa primită din partea portughezului.

Brendan Rodgers nu l-a uitat niciodată pe Jose Mourinho

Cei doi s-au întâlnit din nou în decembrie 2013, când Brendan Rodgers era pe banca lui Liverpool, iar Jose Mourinho revenise la Chelsea pentru al doilea mandat. “The Special One” s-a impus şi şi-a păstrat invincibilitatea în faţa fostului său colaborator până în decembrie 2020, cu 5 victorii şi 2 remize. La ultimul duel direct, în Premier League, Leicester City, cu Rodgers pe bancă, a învins-o pe Tottenham, unde ajunsese Mourinho, scor 2-0.

ADVERTISEMENT

Brendan Rodgers nu a uitat gestul făcut de Jose Mourinho în 2004, iar la primul duel direct, după nouă ani, a avut cuvinte de laudă pentru antrenorul portughez.

“Nu eram aici fără el, cel mai probabil. Acum îl consider un bun prieten. Este un organizator cum nu am mai văzut, controlează orice detaliu. Jose mi-a oferit încredere de care aveam nevoie ca să-mi fac propriul drum în antrenorat”, spunea Brendan Rodgers, în 2013.

“Va fi mereu un câştigător, este unul dintre cei mai buni antrenori din generaţia lui. Îl admir. Nu voi uita niciodată ceea ce am învăţat de la el când eram un antrenor tânăr, a fost o perioadă specială”, a declarat Brendan Rodgers înainte de Leicester – AS Roma.

ADVERTISEMENT