News

Foștii parlamentari își vor primi înapoi banii tăiați de la pensie. Augustin Zegrean: „Plata se face pentru toată perioada în care nu s-a plătit”

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a spus că decizia Curții privind pensiile speciale ale parlamentarilor va face ca acestea să fie plătite inclusiv pentru perioada în care au fost tăiate.
05.05.2022 | 18:47
Fostii parlamentari isi vor primi inapoi banii taiati de la pensie Augustin Zegrean Plata se face pentru toata perioada in care nu sa platit
Pensiile speciale ale parlamentarilor vor reintra în plată - Colaj Fanatik/ Sursa Foto Inquam/ Liviu Florin Albei/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a declarat, pentru FANATIK, că declararea ca neconstituțională a legii prin care au fost tăiate pensiile speciale ale parlamentarilor implică plata acestor pensii ale foștilor deputați și senatori inclusiv pentru perioada în care au fost eliminate.

Augustin Zegrean: „Se va plăti ce nu s-a plătit de la tăiere până în ziua de azi”

Se va plăti ce nu s-a plătit de la tăiere până în ziua de azi pentru că legea este neconstituțională și este o lege de tăiere, de suspendare a plății”, a afirmat Augustin Zegrean.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că nu este nevoie ca foștii parlamentari să inițieze alte acțiuni în justiție pentru a-și primi pensiile speciale, acțiuni care să se bazeze pe decizia de joi a Curții. „Plata se va face automat, adică dosarele se repun în plată și plata se face pentru toată perioada în care nu s-a plătit. Asta este regula în sistemul de pensii. Și dacă depui cererea de pensionare și primește decizia peste 4 luni, pensia o primește de când ai dreptul”, a argumentat fostul judecător al Curții.

Ioan Oltean despre actualii parlamentari: „Nepricepuți, lipsă de cunoștințe elementare”

Fostul vicepreședinte al Camerei Deputaților,  Ioan Oltean se numără printre printre foștii parlamentari care au sesizat Curtea Constituțională în ce privește legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale persoanelor care au avut calitatea de senator sau deputat. Fostul deputat susține că decizia CCR era previzibilă în condițiile în care legea a fost adoptată cu încălcarea flagrantă a unor proceduri parlamentare.

ADVERTISEMENT

Decizia Curții este una corectă. Nu am văzut soluția, dar sunt convins că s-a admis pe procedură. Curtea nu a intrat pe fondul cauzei, ci a analizat procedura, adică elementele care erau obligatorii să fie respectate de către Parlament în timpul adoptării actului normativ. Cu siguranță, Curtea a constatat că, procedural, Parlamentul nu a respectat Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, iar decizia nu putea fi decât una de admitere”, a declarat, pentru FANATIK, Ioan Oltean.

În urma deciziei de joi a CCR, Legea 7/2021, prin care pensiile speciale ale foștilor parlamentari au fost eliminate, nu-și mai produce efectele astfel că pensiile vor reintra în plată la nivelul anterior. Fostul deputat PDL susține că vina pentru această decizie este în totalitate a parlamentarilor care au votat legea.

ADVERTISEMENT

Sesizarea a vizat două aspecte, primul fiind unul procedural, în sensul în care Parlamentul nu a respectat procedurile necesare în vederea adoptării acestui act normativ pentru că Regulamentul prevede anumite proceduri, cu avize, cu termene care n-au fost respectate pentru că Parlamentul, în stilul caracteristic, s-a grăbit să o soluționeze greșit. Asta este o dovadă a incapacității și a lipsei de cunoștințe elementare la parlamentarii actuali. Este al doilea sau al treilea act normativ care este adoptat în încălcarea prevederile legale și CCR este nevoită să constate neconstituționalitatea lor. Repet, asta dovedește cât de nepricepuți sunt actualii parlamentari”, a spus Oltean.

El a exemplificat că, printre aspectele supuse atenției Curții, a fost faptul că nu au fost respectate termenul pentru depunerea amendamentelor, iar punctul de vedere al Guvernului privind proiectul de lege a venit abia după proiectul fusese votat.

ADVERTISEMENT

O nouă reglementare a pensiilor speciale rămâne posibilă

Ioan Oltean a spus că în sesizarea depusă la CCR erau contestate și aspecte care țineau de fondul legii, nu doar de procedură. Însă în comunicatul Curții de după adoptarea deciziei sunt menționate doar aspecte procedurale, astfel că judecătorii Curții nu au intrat pe aspectele legate de fond, după ce au constatat că legea a fost adoptată prin încălcarea regulilor parlamentare.

Întrebat dacă apreciază subiectul pensiilor speciale ale parlamentarilor ca definitiv tranșat, Oltean a spus că Parlamentul ar mai putea să vină cu o altă reglementare pe această temă. „Discuția este tranșată în sensul că legea este declarată neconstituțională, iar legea veche este repusă în funcțiune. În ce privește existența în sine a acestor drepturi, sigur că Parlamentul poate să revină cu un alt act normativ care să soluționeze problema aceasta, dar asta doar după ce vedem motivarea și elementele pe care Curtea le-a luat în considerare”, a mai spus Oltean.

Parlamentul n-are bani de pensiile speciale

Prin Legea 7/2021, adoptată pe 17 februarie anul trecut, a fost modificat Statutul deputaților și senatorilor astfel încât au fost eliminate indemnizațiile pentru limită de vârstă, cum sunt cunoscute pensiile speciale ale parlamentarilor.

La acel moment, se aflau în plată pensiile pentru 780 foști parlamentari, acestea variind în funcție de numărul de mandate avute. La un singur mandat, pensia primită era de 4.500 de lei, pentru ca în cazul celor cu două mandate să ajungă la 8.896 lei. Nivelul maxim era atins de cei cu cel puțin trei mandate, anume 10.951 lei, echivalentul indemnizației unui parlamentar aflat în funcție.

Dat fiind faptul că pensiile speciale ale parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate, este greu de anticipat cât ar trebui să primească din urmă foștii deputați și senatori. Pensiile speciale erau plătite din bugetul Camerei Deputaților și Senatului, numai că cele două Camere nu au prevăzuți în bugetul pe anul în curs banii pentru pensiile speciale, cu atât mai puțin pentru ceea ce ar trebui plătit ca restanțe din intervalul februarie 2021 – mai 2022.

Dacă motivarea deciziei Curții va confirma faptul că CCR nu a analizat aspectele de fond ale sesizării, ci doar pe cele procedurale, Parlamentul ar mai avea posibilitatea menționată și de către Ioan Oltean, anume adoptarea unei legi pe care, de astă dată, să o adopte cu respectarea procedurilor astfel încât, la o eventuală nouă contestare la CCR, aceasta să se pronunțe doar pe chestiuni legate de fondul legii.

Verdictul devastator al CCR

În comunicatul de presă pe care CCR l-a publicat joi, magistrații Curții își justifică decizia prin faptul că Legea 7/2021 a fost adoptată prin scurtarea unor termene, deși pentru proiectul de lege nu fusese aprobată procedură de urgență.

Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”. Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său.

Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice”, se spune în comunicatul Curții.

ADVERTISEMENT
Tags: