News

Foștii președinți ai SUA, pensionari de lux ai Americii. Beneficii consistente pentru locatarii de la Casa Albă

03.11.2020 | 10:40
Fostii presedinti ai SUA pensionari de lux ai Americii Beneficii consistente pentru locatarii de la Casa Alba
Bill Clinton, un fost președinte foarte costisitor/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Foștii președinți ai Statelor Unite beneficiază de o serie de privilegii după ce părăsesc Casa Albă, astfel încât nu-și fac griji privind ziua de mâine. „Pensiile speciale” nu sunt o invenție românească, iar cele acordate de statul american sunt mult mai generoase decât în România.

Până în 1958, foștii președinți americani trebuiau să se întrețină singuri odată cu părăsirea funcției, iar pensia lor era calculată ca și în cazule cetățenilor de rând. În timpul administrației lui Dwight Eisenhower, s-a instituit o serie de privilegii pentru foștii președinți, printr-o lege numită Former Presidents Act.

ADVERTISEMENT

Astfel, pensia pe care o primesc este echivalentă cu salariul unui secretar, funcție echivalentă cu cea de ministru din țările europene. În momentul de față, cuantumul salariului brut al unui secretar  este de circa 219.000 dolari pe an. Pensia se acordă din momentul în care președintele american părăsește funcția.

Pensie specială și pentru Prima Doamnă

Această pensie poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cea pentru foștii membri  ai Congresului, dacă președintele respectiv a fost și membru al Senatului sau Camerei Reprezentanților. Și soțiile foștilor președinți primesc pensie ca foste Prime Doamne, de 20.000 de dolari  pe an, cu condiția să renunțe la orice altă pensie din sistemul de stat.

ADVERTISEMENT

Ca și în cazul preluării funcției, președinților li se suportă și unele cheltuieli legate de părăsirea funcției, pe o perioadă de șapte luni. De asemenea, foștilor șefi de stat li se permite, ca și în România, să-și deschidă un birou, dar spre deosebire de țara noastră, salariile angajaților la respectivul birou sunt suportate tot de către stat, cu condiția ca suma totală să nu depășească 150.000 de dolari pe an. Însă consturile pentru închirierea respectivului birou pot fi apreciabile. Potrivit Business Insider, în 2015 pentru biroul lui George W. Bush s-au plătit nu mai puțin de 1.098.000 dolari.

Un alt avantaj este că li se decontează cheltuielile de călătorie, dacă acestea au legătură cu calitatea lor de fost șef  de stat. Practic, contribuabilul american plătește transportul foștilor președinți la diverse conferințe pentru care, deseori, sunt plătiți cu sume consistente.

ADVERTISEMENT

Foștii președinți, păziți de Secret Service pentru tot restul vieții

De asemenea, foștii președinți beneficiază de asigurare medicală, suportată în proporție de 75% de către stat, iar tratamentul medical este asigurat de spitale militare. Dacă tratamentul medical nu le rezolvă problemele de sănătate, foștii președinți beneficiază de funeralii de stat.

Până în 1996, foștii președinți, soțiile lor și copiii lor de până la 16 ani beneficiau de pază pe viață din partea Secret Service. Ulterior, a fost stabilit un termen de 10 ani de la plecarea de la Casa Albă. Barack Obama a revenit asupra acestei decizii, astfel că paza pentru restul vieții a fost din nou reinstituită. Până acum, doar Richard Nixon a renunțat la protecția asigurată de Secret Service, în 1985.

ADVERTISEMENT

Bill Clinton, cel mai costisitor fost președinte

În momentul de față, mai sunt în viață patru foști președinți americani: Jimmy Carter (94 de ani), Bill Clinton (74 de ani), George W. Bush (74 de ani) și Barack Obama (59 de ani). Într-o analiză realizată de National Taxpayers Union Foundation, sunt prezentate costurile statului american în perioada 2000-2017, iar sumele nu sunt deloc mici totalizând 64.700.000 dolari. Trebuie însă precizat că suma include și banii cheltuiți cu foștii președinți care au decedat din 2000 încoace: Gerald Ford, Ronald Reagan și George Bush senior.

Cel mai costisitor fost președinte în perioada de referință este Bill Clinton, pentru care statul american cheltuise 19.100.000 dolari astfel că, până în momentul de față, președintele SUA din perioada 1996-2004 a primit mai mult de 20 de milioane de dolari. Iar suma nu include cheltuielile Secret Service pentru pază, întrucât aceste sume sunt secrete.

ADVERTISEMENT
Tags: