News

Foștii șefi ai Academiei de Poliție scapă de închisoare în dosarul șantajării Emiliei Șercan. Ce a decis ICCJ. Jurnalista publică mesajul de amenințare

Înalte Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat, joi, sentința finală în în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan. Foștii șefi ai Academiei de Poliție scapă de închisoare, primind pedepse cu suspendare.
21.07.2022 | 17:41
Fostii sefi ai Academiei de Politie scapa de inchisoare in dosarul santajarii Emiliei Sercan Ce a decis ICCJ Jurnalista publica mesajul de amenintare
ICCJ, verdict final: foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați cu suspendare în dosarul șantajării Emiliei Șercan. Sursa foto: colaj Fanatik / Facebook / evz.ro
ADVERTISEMENT

După aproape trei ani de procese, foștii șefi ai Academiei de Poliție și-au aflat pedepsele finale în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan.

ICCJ, verdict final: foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați cu suspendare în dosarul șantajării Emiliei Șercan

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca Adrian Iacob, fost rector al unității de învățământ și Petrică Mihail Marcoci, care a ocupat poziția de prorector în cadrul aceleiași instituții, să primească fiecare 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Prin decizia dată în prezent, ICCJ menține sentința pronunțată în mai 2021 de Curtea de Apel București.

La acea dată, jurnalista Emilia Șercan a făcut apel. Magistrații au respins, joi, ca nefondate apelurile acesteia. În schimb, instanța supremă a admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilia Şercan. Astfel, jurnalista va primi 80.000 lei cu titlu de daune morale.

ADVERTISEMENT

Foștii șefi ai Academiei de Poliție vor presta muncă în folosul comunității

Adrian Iacob și Petrică Mihail Marcoci scapă de închisoare, însă vor sta 4 ani sub supraveghere. În tot acest timp, foștii șefi ai Academiei de Poliție vor fi obligați să participe la unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În plus, Iacob şi Marcoci au fost condamnați la efectuarea de muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele instituţii: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sau Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare, mai notează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Emilia Șercan a publicat mesajul de ameninţare cu moartea primit în 2019

Emilia Șercan a promis că, imediat după sentința finală a Justiției în acest caz, va publica mesajul de amenințare cu moartea primit în 2019.

”Am spus că în ziua în care se va pronunța sentința definitivă în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019, amenințare primită după ce am scris despre plagiatul rectorului de atunci de la Academia de Poliție, dar și despre impostura generalizată din acea instituție, voi face public conținutul mesajului primit pe 15 aprilie 2019.

ADVERTISEMENT

A venit acea zi, așa că puteți citi mesajul în captura de ecran de mai jos”, scrie jurnalista, pe Facebook, acolo unde atașează imaginea cu SMS-ul de amenințare din 2019:

”Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare … dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi ca Elodia? O să îți tăiem picioarele și mâinile”, se arată în acest mesaj scris.

Acuzațiile aduse foștilor șefi ai Academiei de Poliție

În 2019, cei doi foști șefi ai Academiei de Poliție au fost trimişi în judecată de procurorii DNA sub acuzația de instigare la șantaj.

Aceștia l-ar fi încurajat pe un coleg să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan, pentru a o determina să oprească investigațiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei.

Din referatul procurorilor anticorupţie reiese că, la sfârşitul lunii martie și începutul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector în cadrul Academiei de Poliţie, să transmită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros...
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros relația cu jucătoarea din circuitul WTA
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale...
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de...
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de ani. Fostul fotomodel l-a făcut să uite de probleme
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Toți șoferii fac această mare greșeală. Amenda e usturătoare
Toți șoferii fac această mare greșeală. Amenda e usturătoare
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic...
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic Fritz: „În 2024, încă sunt timișoreni agresați și hărțuiți fără ca statul român să-i protejeze”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”