News

Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați la închisoare cu suspendare în dosarul șantajării Emiliei Șercan

Foștii șefi ai Academiei de Poliție au fost condamnați la închisoare cu suspendare în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan.
24.05.2021 | 10:40
Fostii sefi ai Academiei de Politie condamnati la inchisoare cu suspendare in dosarul santajarii Emiliei Sercan
ADVERTISEMENT

Foștii șefi ai Academiei de Poliție și-au aflat luni, 24 mai, sentința în primă instanță în dosarul șantajării ziaristei Emilia Șercan.

Adrian Iacob și Mihail Marcoci, fostul rector și fostul prorector al instituției, au fost condamnați de Curtea de Apel București la câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceștia au mai primit și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității. Ei sunt obligați prin decizia instanței să îi plătească jurnalistei 80.000 de lei cu titlul de daune morale. Sentința nu e definitivă și poate fi atacată cu apel, anunță Digi24.

Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați la 3 ani de închisoare în dosarul șantajării ziaristei Emilia Șercan

Cei doi foști șefi ai Academiei de Poliție au fost trimişi în judecată de procurorii DNA sub acuzația de instigare la șantaj, fiind acuzați că l-au încurajat pe un coleg să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan, pentru a o determina să oprească investigațiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește pe cel care a amenințat-o pe jurnalistă, procurorii DNA au disjuns cauza întrucât bărbatul a semnat un acord de recunoaștere a vinovăţiei.

”Față de inculpatul Bărbulescu Gheorghe-Adrian (n.r. cel care a trimis, la solicitarea celor doi, mesaje către Emilia Șercan), procurorii anticorupție au dispus disjungerii cauzei în vederea încheierii unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției”, spuneau procurorii în momentul trimiterii în judecată a celor doi foști șefi.

ADVERTISEMENT

Emilia Șercan, amenințată cu moartea în 2019

În urmă cu doi ani, jurnalista Emilia Șercan a trecut prin clipe foarte grele. Aceasta a fost amenințată cu moartea printr-un mesaj telefonic, după ce anterior publicase mai multe materiale legate de plagiatele de la Academia de Poliție.

”Luni seara (n.r. 15 aprilie 2019), la ora 21.05, am primit un mesaj de amenințare cu moartea. Mesajul vine în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție, instituție aflată în subordinea Ministerului de Interne, iar alte materiale erau în pregătire”, a povestit aceasta, detaliat, pe un site de socializare.

ADVERTISEMENT

Foști șefi ai Academiei de Poliție, trimiși în judecată în septembrie 2019

La câteva luni de la mesajul Emiliei Șercan legate de amenințările cu moartea, Adrian Iacob și Petrică Marcoci au fost trimiși în judecată după o anchetă a DNA.

”La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”, informa DNA.

Din referatul procurorilor rezultă că Iacob și Marcoci i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul Academiei, să achiziționeze mai multe telefoane second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare jurnalistei.

”Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor.

Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs. Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați”, se mai arăta în rechizitoriul DNA.

ADVERTISEMENT