Sport

Fostul baschetbalist român Attila Vajda joacă în Star Wars! Cum a ajuns mureșeanul la Hollywood

29.09.2018 | 18:06
Atilla Vajda, fost baschetbalist român născut la Târgu Mureş, a jucat în Star Wars

Attila Vajda, fost jucător în Liga Națională de Baschet a României, a început o nouă carieră pe marile ecrane. Fostul baschetbalist născut la Târgu Mureș a debutat în actorie în ultimul film Star Wars.

Târgmureșeanul a jucat rolul lui Sagwa, unul dintre personajele wookie din seria Războiul Stelelor. După ce și-a încheiat cariera în 2016, Vajda s-a stabilit la Londra, unde și-a încercat norocul în actorie, una dintre pasiunile sale mai vechi. El a participat la o probă pentru filmul Solo: A Star Wars Story, care a avut premiera în luna mai a acestui an.

Atilla Vajda a jucat rolul lui Sagwa, un wookie apropiat de Chewbacca, în ultimul film din seria
Attila Vajda a jucat rolul lui Sagwa, un wookie apropiat de Chewbacca, în ultimul film din seria “Star Wars”

Baschetbalistul român Attila Vajda joacă în Star Wars. Cum a ajuns pe micile ecrane

Vajda a mărturisit pe un site de specialitate că nu este un fan al seriei Star Wars, dar și-a încercat norocul și a mers la o probă pentru rolul lui Sagwa. „Mereu am vrut să apar în filme. Când mi-am terminat cariera în baschet, am zis să îmi încerc șansa și m-am mutat în Londra, unde am contactat mai multe agenții. Am mers la o audiție în mai 2016 și după trei luni lungi și grele, am primit primul meu rol, cel al unui vechi erou al poporului Wookie”.

Attila l-a lăudat pe regizorul Ron Howard, despre care spune că l-a ajutat foarte mult: „E un director extraordinar, îți dă foarte multă încredere, e înțelegător și bun la suflet. Nu m-am simțit niciodată ca un străin”.

De asemenea, Vajda a vorbit și despre faptul că a fost coleg de platou cu Woody Harellson, unul dintre idolii săi pentru rolul de baschetbalist în filmul din 1992 „Albii nu pot să sară” („White Men Can’t Jump”): “Am început să joc baschet în 1996. Atunci am văzut pentru prima oară `White Men Can’t Jump`. Mi-a arătat că şi albii pot să sară. Cu toate că l-am privit ca pe un idol, ştiam că este doar un actor”.

Attila Vajda este născut pe 6 octombrie 1981 şi are o înalţime de 2.04 metri. Vajda a jucat baschet de performanță timp de 17 ani. Herlitz-Mobex Tg-Mures, ZTE KK Zalaegerszeg, Elba-Petrom Timișoara, Gaz-Metan Medias, BC Mures, CSM Miercurea Ciuc și CSU Sibiu. Potrivit site-ului de specialitate totalbaschet.ro, Vajda a jucat cinci sezoane în Liga Naţională de Baschet Masculin, unde a adunat 43 de meciuri în primul eşalon baschetbalistic din ţara noastră, cu medii de 5,5 puncte şi 3,6 recuperări pe meci.

Tags: