Sport

Fostul campion mondial de șah Garry Kasparov, atac la Novak Djokovic după ce sârbul a anunțat că susține participarea rușilor la Wimbledon

Liderul mondial Novak Djokovic a fost criticat de fostul campion mondial de șah Garry Kasparos după ce tenismenul a luat apărarea sportivilor ruși, interziși la Wimbledon.  
26.04.2022 | 19:05
Fostul campion mondial de sah Garry Kasparov atac la Novak Djokovic dupa ce sarbul a anuntat ca sustine participarea rusilor la Wimbledon
Novak Djokovic a fost criticat dur de fostul campion mondial de șah, Garry Kasparov, după ce sârbul și-a arătat susținerea pentru sportivii din Rusia și Belarus. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numărul 1 în clasamentul ATP, Novak Djokovic a criticat decizia organizatorilor de la Wimbledon de a interzice participarea sportivilor din Rusia și Belarus. Fostul șahist Garry Kasparov contestă sprijinul sârbului.

Garry Kasparov: ”Sportivii ruși susțin acțiunile lui Vladimir Putin”

Susținerea arătată de Novak Djokovic pentru sportivii din Rusia și Belarus, interziși de organizatorii de la Wimbledon să participe la turneul londonez, l-a înfuriat pe fostul campion mondial de șah Garry Kasparov.

ADVERTISEMENT

Acesta este unul dintre cei mai redutabili contestatari ai acțiunilor lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, care a ordonat în luna februarie invadarea Ucrainei.

De atunci, țara vecină este bombardată zilnic și mii de oameni nevinovați au murit sub tirul armelor de foc ale armatei Rusiei.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic susține că sportivii nu trebuie tratați prin prisma acțiunilor politice și i-a acuzat pe organizatorii de la Wimbledon că le-a încălcat acestora dreptul de a concura.

În replică, Garry Kasparov i-a reamintit sârbului ororile prin care și țara lui a trecut, în 1999 când NATO a început bombardarea a ceea ce mai rămase din fosta Iugoslavie.

ADVERTISEMENT

”Rușii or fi eligibili să participe după poziția din clasament, dar ei ucid după naționalitate. Dacă sportivii din Rusia nu condamnă ferm războiul de exterminare pornit de Putin în Ucraina, înseamnă că îi susțin tacit acțiunile. 

Iar ca un sârb să spună asta, ținând cont de războaiele prin care a trecut, este cu atât mai inadecvat”, a spus Garry Kasparov, citat de First Sportz.

ADVERTISEMENT

Nici forul mondial al tenisului profesionist masculin nu a agreat decizia luată de All England Club, organizatorii turneului de la Wimbledon.

ATP le-a reamintit britanicilor că prin decizia de a interzice participarea sportivilor ruși și bieloruși au comis o discriminare pe baza naționalității eliminând astfel meritul sportiv.

ADVERTISEMENT