Sport

Fostul căpitan al lui Anderlecht e star în ciclism! A câştigat Vuelta la 22 de ani, la cinci după ce s-a lăsat de fotbal: “Niciodată nu am primit o explicaţie!”

Remco Evenepoel este câştigătorul Vuelta 2022. Doar în urmă cu câţiva ani, rutierul belgian era căpitanul echipei de tineret de la Anderlecht.
15.09.2022 | 10:01
Fostul capitan al lui Anderlecht e star in ciclism A castigat Vuelta la 22 de ani la cinci dupa ce sa lasat de fotbal Niciodata nu am primit o explicatie
Remco Evenepoel, fost căpitan la Anderlecht şi câştigător de mare tur. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Remco Evenepoel este un adevărat fenomen în ciclism. Rutierul în vârstă de 22 de ani a explodat în 2022, după ce lumea ciclismului îl aştepta să se ridice la înălţimea talentului său, mai ales că în ultimii ani a avut multe ghinioane, inclusiv o accidentare gravă.

Fostul căpitan al lui Anderlecht e star în ciclism! A câştigat Vuelta la 22 de ani

Însă Remco Evenepoel a confirmat aşteptările în acest an. A câştigat clasica monument Liege-Bastogne-Liege şi clasica San Sebastian înainte de a lua startul în ultimul mare tur al anului, La Vuelta.

ADVERTISEMENT

Deşi nu era printre favoriţi la această ediţie, Remco Evenepoel a demonstrat că este printre cei mai puternici ciclişti ai lumii. La doar 22 de ani, la a doua tentativă într-un mare tur, Evenepoel a câştigat Turul Spaniei.

Remco Evenepoel, câştigător în Vuelta. Sursa: hepta.ro
Remco Evenepoel, câştigător în Vuelta. Sursa: hepta.ro

Remco Evenepoel, crescut la Anderlecht! A avut selecţii şi în naţionalele Belgiei

Este primul rutier belgian care reuşeşte să câştige un tur de trei săptămâni din 1978 încoace. Iar viitorul sună bine pentru ciclistul celor de la Quick-Step, care a ţinut piept atacurilor şi a dus tricoul roşu la Madrid.

ADVERTISEMENT

Doar că înainte de a se apuca de ciclism, Remco Evenepoel a fost jucător de fotbal. Şi unul excelent. A crescut la Anderlecht, iar între 2011 şi 2014 a fost la echipele de tineret de la PSV Eindhoven. În 2014, a revenit la Anderlecht.

A crescut în evoluţii şi a devenit căpitanul echipei de tineret a belgienilor. A avut apariţii în tricoul naţionalei Belgiei U-15 şi U-16 înainte să agaţe ghetele în cui, în 2017, la doar 17 ani. A decis să se apuce de ciclism.

ADVERTISEMENT
Remco Evenepoel, fost căpitan la Anderlecht
Remco Evenepoel, fost căpitan la Anderlecht

Evenepoel, bun prieten cu Verschaeren, decarul lui Anderlecht: “Şutul său cu piciorul stâng era foarte puternic”

Era văzut ca o mare speranţă a lui Anderlecht şi a fotbalului belgian. Însă, Remco Evenepoel scrie istorie în alt sport şi la meciul de joi cu FCSB îşi va privi favoriţii de la Anderlecht pentru prima dată în postură de câştigător de mare tur.

Pe Arena Naţională îl vom vedea însă pe bunul prieten al lui Remco Evenepoel din perioada Anderlecht, Yari Verschaeren. Decarul belgienilor este cotat la 13 milioane de euro i-a făcut o caracterizare lui Remco în presa belgiană din perioada în care era căpitan la fotbal:

ADVERTISEMENT

“Semăna cu mine. Remco era creativ, punea bine mingea în mişcare şi şutul său cu piciorul stâng era foarte puternic”, a spus Verschaeren în presa belgiană.

Remco Evenepoel şi Yari Verschaeren
Remco Evenepoel şi Yari Verschaeren. Sursa foto: Anderlecht

Testele fizice excepţionale ale lui Evenepoel, păstrate şi acum de Anderlecht

În schimb, testele fizice ale lui Remco Evenepoel de la tineretul lui Anderlecht au fost ieşite din comun, chiar istorice, încât acestea sunt păstrate în continuare de club:

“În acest fel sunt în cărţile de istorie. Îmi place asta pentru că iubirea pentru Anderlecht a rămas. Puteam să merg pe altă cale, dar Anderlecht m-a format. Voi fi mereu recunoscător clubului pentru asta”, a spus Evenepoel pentru demorgen.be.

S-a lăsat brusc, la 17 ani: “Nu am mai avut oportunităţi să joc, dar niciodată nu am primit o explicaţie decentă”

În ciuda caracteristicilor fizice ieşite din comun, Evenepoel a primit tot mai puţine şanse să joace la Anderlecht, ceea ce l-a determinat să plece şi, la scurt timp, să pună ghetele în cui, la doar 17 ani:

“M-am simţit ca acasă la Anderlecht pentru o perioadă lungă. Până la final. Nu am mai avut oportunităţi să joc, dar niciodată nu am primit o explicaţie decentă. A fost greu de suportat. Nu a fost uşor să iau decizia. 

Mechelen a vrut să îmi ofere un contract profesionist, dar a trebuit să mai aştept alte şase luni. A fost o perioadă dificilă din punct de vedere mental şi mi se părea o perioadă foarte lungă. Asta m-a făcut brusc să mă las”, a spus Evenepoel.

Vedetă de la început în ciclism! Campion mondial şi european de juniori, la un an după ce s-a apucat

La doar un an după ce s-a apucat de ciclism, Remco Evenepoel a devenit campion european şi mondial de juniori atât în cursa de şosea, cât şi la contratimp. Un an mai târziu a câştigat aurul la Campionatele Europene de seniori, tot la contratimp.

În 2020, Remco Evenepoel a suferit o accidentare horror în Giro di Lombardia. Rutierul a căzut într-o râpă, iar accidentul putea să îi încheie cariera. S-a întors pe bicicletă şase luni mai târziu, iar prima sa competiţie a fost Giro 2021, primul mare tur.

VEZI VIDEO: 

S-a retras în etapa a 17-a după o căzătură şi nu a încheiat primul mare tur din carieră. A fost implicat într-o controversă publică înainte de Campionatele Mondiale, fiind acuzat de Eddy Merckx că este un rutier individualist şi nu ar trebui să fie liderul echipei Belgiei, în dauna lui Wout Van Aert.

A ieşit la rampă în 2022! Primul belgian după 44 de ani care câştigă un mare tur

Însă anul 2022 a fost cel în care a strălucit cu adevărat Remco Evenepoel. În interviul realizat în presa belgiană cu Evenepoel şi Yari Verschaeren, jucătorul lui Anderlecht i-a urat ca în 2022 să câştige clasica Liege-Bastogne-Liege. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Marele succes avea să vină în luna august. Remco Evenepoel şi-a demonstrat valoarea şi într-un mare tur. La doar 22 de ani, la a doua participare într-o competiţie de trei săptămâni, Remco Evenepoel a devenit primul rutier belgian din ultimii 44 de ani care câştigă un mare tur.

Joi, de la ora 22:00, pe Arena Naţională vine în calitate de vedetă a lui Anderlecht, decarul Yari Verschaeren. Prietenul lui Remco Evenepoel este unul dintre cei mai periculoşi jucători pentru poarta FCSB-ului.

  • 22 de ani are Remco Evenepoel
  • 6 ani a jucat fotbal Remco Evenepoel

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB: 2,80 este cota pentru „1” la FCSB – Anderlecht. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT