Sport

Fostul căpitan al naţionalei de rugby a Ucrainei, ucis când elibera Bucea de ruşi! A fost împuşcat la 12 zile după ce împlinise 55 de ani

Sportul din Ucraina a mai pierdut un mare campion, în războiul cu Rusia, după ce Alexei Tsybko, fostul căpitan al naţionalei de rugby, a fost ucis în luptele pentru eliberarea oraşului Bucea.
05.04.2022 | 21:55
Fostul capitan al nationalei de rugby a Ucrainei ucis cand elibera Bucea de rusi A fost impuscat la 12 zile dupa ce implinise 55 de ani
ADVERTISEMENT

La sfârşitul lunii martie, armata ucraineană a reuşit să elibereze mai multe localităţi din jurul Kievului, printre care s-a numărat şi Bucea. În aceste lupte s-a stins din viaţă Alexei Tsybko, fost căpitan al naţionalei de rugby a Ucrainei.

Alexei Tsybko, împuşcat în luptele pentru eliberarea oraşului Bucea

Pe 31 martie, la 12 zile după ce împlinise 55 de ani, Alexei Tsybko a fost ucis în luptele pentru eliberarea oraşului Bucea, controlat de ruşi. Anunţul a fost făcut de fina rugbystului, pe contul personal de Facebook, la o zi după acesta şi-a pierdut viaţa.

ADVERTISEMENT

“Ieri (n.r. 31 martie), în timp ce oraşul Bucea era eliberat de ruşi, a murit un bărbat adevărat, un războinic şi un mare patriot, Alexei Tsybko, naşul meu. Veşnică amintire pentru tine. Sunt mândră că ai fost naşul meu. Îţi mulţumesc pentru tot. La revedere, Lesha”, a scris Anastasia Gerasimenko.

A fost şi preşedintele Federaţiei de Rugby din Ucraina. În 2014, Tsybko s-a luptat cu ruşii în Donbas

Alexei Tsybko şi-a început cariera în rugby la VVA Podmoskovye, echipă din Moscova, unde a jucat până în 1991, când s-a transferat în Germania, la Leipzig. Aici a reuşit să devină cel mai bun jucător al campionatului, în 1993, iar un an mai târziu a revenit în Ucraina, unde a evoluat până în 2003 la Argo Kiev.

ADVERTISEMENT

Între 1991 şi 2003, Alexei Tsybko a jucat 40 de meciuri pentru echipa naţională a Ucrainei, iar pe finalul carierei a preluat şi banderola de căpitan. A devenit preşedinte al Federaţiei de Rugby la scurt timp după retragere şi a deţinut această funcţie până în 2005.

În 2007, Alexei Tsybko s-a întors în Smila, oraşul natal, unde a înfiinţat o echipă de rugby. Mare susţinător al mişcării Euromaidan, fostul rugbyst a intrat în politică, iar în noiembrie 2015 a câştigat un mandat de primar al localităţii în care s-a născut, funcţie pe care a deţinut-o până în noiembrie 2018.

ADVERTISEMENT

În timpului conflictului armat din Donbas, Alexei Tsybko s-a înrolat ca voluntar şi a făcut parte din regimentul de poliţie Dnepr-1, fiind implicat în Bătălia de la Ilovaisk, din august 2014.

Masacrul ruşilor din oraşul Bucea

După ce a fost eliberat oraşul Bucea, ucrainenii au dezvăluit masacrul comis de invadatorii ruşi. Peste 300 de civili au fost executaţi cu sânge rece, iar imaginile din localitate au produs un adevărat şoc în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a ajuns în Bucea pe 4 aprilie şi i-a acuzat pe ruşi de crimă de război. “Aceasta este o crimă de război și va fi recunoscută de lume drept genocid. Știm că mii de oameni au fost uciși și torturați. Știm că femeile au fost violate și copiii au fost uciși. Acesta este genocid”.

ADVERTISEMENT