Fostul colonel Tudor Stănică, unul din cei care sunt părtași la uciderea disidentului Gheorghe Ursu, a încetat din viață la 84 de ani. Stănică a făcut parte din aparatul de represiune al lui Nicolae Ceaușescu, fiind șef al Direcției de Cercetări Penale din cadrul Inspectoratului General al Miliției.
Tudor Stănică, unul din torționarii disidentului Gheorghe Ursu, a încetat din viață. Stănică a făcut parte din aparatul de represiune al lui Nicolae Ceaușescu, fiind șef al Direcției de Cercetări Penale din cadrul Inspectoratului General al Miliției.
Torționarul Tudor Stănică a fost condamnat în anul 2003 la zece ani de închisoare pentru uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. Însă Tudor Stănică a ajuns să execute doar un an şi cinci luni de închisoare, motivând, timp de 19 ani, că suferă de probleme grave de sănătate.
În vara acestui an, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a solicitat public procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București informații în legătură cu întreruperea pedepsei lui Tudor Stănică.
„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la cererile succesive de amânare a executării pedepsei, pe o perioadă de 19 ani, depuse de torționarul Tudor Stănică, cereri care i-au oferit confortul unei vieți trăite în libertate (…) Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc solicită Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București informații în legătură cu întreruperea executării pedepsei de 10 ani închisoare dispuse față de condamnatul Tudor Stănică, principalul vinovat de moartea disidentului Gheorghe Ursu”, a comunicat IICCMER.
„IICCMER îi solicită Procurorului General să comunice care au fost demersurile legale întreprinse de instituția pe care o conduce, cu privire la urmărirea modalității de punere în executare a sentinței pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală.
De asemenea, dat fiind faptul că cererile periodice de prelungire a întreruperii executării pedepsei se judecă în cadrul unor dosare de instanță cu participarea unui reprezentant al Ministerului Public, IICCMER informații de interes public referitoare la poziția exprimată de Ministerul Public în dosarele în cadrul cărora s-au dezbătut cererile succesive de prelungire a întreruperii executării pedepsei, precum și dacă sentințele de prelungire a întreruperii executării pedepsei au fost sau nu contestate conform art. 593 alin. 3 din Codul de Procedură Penală.
Reamintim publicului că torționarul Tudor Stănică a fost condamnat în anul 2003 la 10 ani de închisoare pentru uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. Stănică a ajuns să execute doar un an şi 5 luni de închisoare, motivând, de 19 ani încoace, că este grav bolnav”.
Gheorghe Ursu a fost inginer, scriitor și disident. A fost arestat în 1985, în urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit în arestul Miliţiei Capitalei, în 1985, fiind bătut sistematic de anchetatori şi de colegii de arest, tocmiţi de organele de anchetă.
Tudor Stănică a fost cel care i-a trimis în celula lui Ursu pe Marian Clită și pe Gheorghe Radu, doi recidiviști, ca să-l bată până la moarte pe Gheorghe Ursu. Pe de lată parte, justiția i-a achitat pe Vasile Holdiș și pe Marin Pîrvulescu, alți lucrători în aparatul comunist de represiune, judecați și ei pentru moartea lui Ursu.
„Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România. Disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății”, a reacționat IICCMER.