News

Fostul comandant al jandarmilor de la 10 august 2018 renunță la conducerea Jandarmeriei Prahova

04.01.2021 | 17:38
Fostul comandant al jandarmilor de la 10 august 2018 renunta la conducerea Jandarmeriei Prahova
ADVERTISEMENT

Laurențiu Cazan, ofițerul care a coordonat intervenția jandarmilor la mitingul din 10 august 2018, a renunțat la postul de inspector-șef al Jandarmeriei Prahova, pentru care fusese împuternicit în luna decembrie.

Cazan va reveni la funcția deținută anterior lunii decembrie, anume aceea de adjunct al șefului Jandarmeriei București, informează HotNews citând purtătorul de cuvânt al jandarmeriei Române, Sorin Despina.

ADVERTISEMENT

Șefia Inspectoratului de Jandarmerie Prahova va fi preluată de către colonelul Dragoș Buzoianu.

Laurențiu Cazan redevine șef-adjunct al Jandarmeriei Capitalei

În urma discuțiilor apărute în spațiul public care afectează imaginea Jandarmeriei Române, începând cu data de astăzi, 04.01.2021, lt. col. Laurențiu Cazan a decis să-și retragă acordul privind împuternicirea sa în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova. Pentru asigurarea continuității comenzii, la conducerea Inspectoratului va rămâne prim-adjunctul inspectorului șef, colonel Dragoș Buzoianu. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aceeași dată, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, ofițerul urmează să îndeplinească atribuțiile avute înainte de această împuternicire”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

Locotenent-colonelul Laurențiu Cazan primise împuternicire pentru a prelua șefia IJJ Prahova pe 21 decembrie 2020, printr-un ordin șefului Jandarmeriei, împuternicirea având o durată de șase luni.

ADVERTISEMENT

Privind împuternicirea locotenent-colonelului Laurențiu Cazan la IJJ Prahova, facem următoarele precizări: Decizia a fost luată pentru a asigura continuitatea conducerii acestei unități, ca urmare a trecerii în rezervă a fostului comandant, în baza art. 85, alin 1, lit.b din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare”, anunța Ministerul de Interne.

Laurenţiu Cazan, fostul director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, face parte din lotul de ofițeri de jandarmerie acuzaţi că au organizat reprimarea manifestaţiei din 10 august 2018. Dosarul privind mitingul din Piața Victorie a fost clasat, însă dar DIICOT solicitat redeschiderea dosarului și reluarea urmăririi penale pentru ofițerii acuzați inițial, inclusiv Laurențiu Cazan.

ADVERTISEMENT

Decizia privind eventuala redeschidere a dosarului ar putea fi luată de către Tribunalul București, pe 21 ianuarie. În cazul în care, pe 22 ianuarie 2021, instanța va aproba solicitarea DIICOT, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul, pe atunci, Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.