News

Fostul deputat Cristian Rizea, urmărit general de poliția Română, a fost găsit de paparazzi în Chișinău!

22.11.2019 | 17:54
Fostul deputat Cristian Rizea urmarit general de politia Romana a fost gasit de paparazzi in Chisinau
Fostul deputat Cristian Rizea, urmărit general de Poliția Română, a fost găsit de jurnaliști la Chișinău *foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

Fostul deputat PSD Cristian Rizea este dat în urmărire internațională pentru faptul că se sustrage executării pedepsei de 4 ani și opt luni de închisoare pe care a primit-o pentru trafic de influență și spătlare de bani.

Chiar dacă autoritățile susțin că este de negăsit, Rizea se află de fapt la o aruncătură de băț de România, chiar în capitala Republicii Moldova, la Chișinău. Cel puțin așa arată o investigație a celor de la gandul.info, care l-au surprins pe fostul parlamentar social-democrat cum își ducea copiii la școală.

ADVERTISEMENT

Deputatul fugar Cristian Rizea, descoperit de jurnaliști la Chișinău

Sursa citată arată că Rizea ar avea puține ieșiri în capitala Republicii Moldova, tocmai pentru a sta la cutie și a nu fi depistat de autoritățile române. Cu toate acestea el a fost dat în vileag de jurnaliștii care l-au surprins în timp ce își ducea copilul la o școală privată din Chișinău, care costă 6.000 de euro pe an!

De asemenea, cei de la notează că fostul parlamentar PSD trăiește pe picior mare în Chișinău, într-un apartament luxos din capitală, asta deși avocatul său a spus la ultima înfățișare în fața justiției că s-ar afla în SUA, să ceară bani unor apropiați. Nici Range Rover-ul cu care se deplasează prin capitala Moldovei nu arată că Rizea ar trăi în sărăcie. Mai interesant este și faptul că parlamentarul social-democrat are și cetățenie moldovenească, obținută fraudulos cu largul concurs al unor oficiali din PSD.

ADVERTISEMENT

De ce a fost dat în urmărire generală Cristian Rizea

Cristian Rizea este unul dintre cei mai controversați oameni din politica românească, iar problemele lui cu justiția datează de mai bine de un deceniu, de când ocupa fucția de director general al Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT).  Atunci, el a fost acuzat de deturnare de fonduri europene iar în iunie 2011 DNA a deschis o anchetă împotriva lui pentru suspicierea de fraudare a fondurilor europene.

În urma cercetărilor, s-a descoperit că nu putea justifica aproximativ 300.000 de euro şi că a derulat tranzacţii bancare suspecte, de aproape 1.000.000 de euro. Fostul deputat a fost trimis in judecată în martie 2016.

ADVERTISEMENT

Procesul lui a durat 3 ani, pentru care, în martie anul acesta, să fie condamnat definitiv – de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Instanţa a decis condamnarea definitivă a lui Cristian Rizea pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Pe numele lui a fost emis pe 19 martie 2019, la o zi după condamnare, mandat european de arestare, acesta fiind dat în urmărire internaţională.