News

Fostul deținut politic Radu Ciuceanu a murit. Fondatorul AFDPR avea 94 de ani

Radu Ciuceanu, un fost deținut politic cunoscut în perioada comunistă, a murit. Politicianul avea 94 de ani.
12.09.2022 | 20:14
Fostul detinut politic Radu Ciuceanu a murit Fondatorul AFDPR avea 94 de ani
Radu Ciuceanu, un cunoscut fost deținut politic, a murit. Politicianul avea 94 de ani. Sursa foto: pitestiprison.org / Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul deținut politic a murit în cursul zilei de luni, 12 septembrie 2022. Fondatorul Asociației foştilor deţinuţi politici din România (AFDPR) a fost arestat în urmă cu ani buni, pe când avea doar 20 de ani împliniți.

Radu Ciuceanu, un cunoscut fost deținut politic, a murit. Politicianul avea 94 de ani

Radu Ciuceanu, unul dintre cei mai cunoscuți deținuți politici din țara noastră, a murit. Istoricul a încetat din viață la 94 de ani, povestea sa de viață fiind una emoționantă. În urmă cu 74 de ani ajungea în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT

„A decedat astăzi (luni – n.d.), 12 septembrie, fostul deținut politic Radu Ciuceanu”, este anunțul făcut de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului pe pagina de Facebook.

La doar 19 ani, în 1947, politicianul a pus bazele unui grup de rezistenţă armată anticomunistă pe care l-a afiliat Mişcării Naţionale de Rezistenţă a generalului Iancu Carlaonţ. Un an mai târziu, 22 septembrie, avea să fie arestat și condamnat la 15 ani de temniță grea.

ADVERTISEMENT

Fondatorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului a fost arestat în 1948 pentru activitatea sa în cadrul organizaţiei de rezistenţă. Pe parcursul anilor întemnițării a ajuns la mai multe penitenciare din România.

Craiova, Piteşti, Jilava, Târgşor, Gherla, Dej şi Văcăreşti sunt locurile în care Radu Ciuceanu și-a ispășit pedeapsa. A fost eliberat în toamna lui 1963, dar a continuat să fie urmărit de Securitate pentru că a criticat regimul și după ce a ieșit din spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT

„Nu mai existau zile, ci doar ore şi minute în care oamenii erau torturaţi”, spunea Radu Ciuceanu în urmă cu câțiva ani, notează pitestiprison.org.

Cine a fost Radu Ciuceanu, fostul deținut politic

Radu Ciuceanu s-a născut la 16 aprilie 1928, în Arad. A fost Membru în Mișcarea Națională de Rezistență din Oltenia, condusă de generalul Iancu Carlaonț. După ieșirea din închisoare a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Se întâmpla în anul 1970.

ADVERTISEMENT

Ulterior, fostul deținut politic s-a angajat ca arheolog la Institutul de Arheologie şi mai târziu la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie al Municipiului Bucureşti. În 1990 a fost unul dintre fondatorii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

De asemenea, regretatul Radu Ciuceanu, care a fost inclusiv membru de onoare al Academiei Române, a fondat în anul 1993 Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, pe care l-a condus de atunci și până în momentul de față în calitate de director.

ADVERTISEMENT
Tags: