News

Fostul director Unifarm a fost plasat sub control judiciar într-un alt dosar de corupție

04.12.2020 | 12:55
Fostul director Unifarm a fost plasat sub control judiciar într-un alt dosar de corupție
Adrian Ionel este acuzat de abuz în serviciu. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Adrian Ionel, fostul director al Unifarm, companie cu capital de stat care se recomandă drept unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice și parafarmaceutice din țara noastră, a fost plasat sub control judiciar într-un nou dosar de corupție.

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, acesta este acuzat de abuz în serviciu, întrucât ar fi încheiat un contract pentru 1,5 milioane de măşti chirurgicale cu o firmă neautorizată. Ba chiar a plătit un avans de 3,5 milioane de lei, deși societatea în cauză nu a livrat până în prezent materialele de protecție.

ADVERTISEMENT

În felul acesta, inculpatul ar fi produs companiei pe care o conducea un prejudiciu în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obţinerea unui folos material în acelaşi cuantum pentru firma respectivă. Alături de el a fost trimisă în judecată şi Daniela Lizica Radu, fostul şef al serviciului comercial din cadrul CN Unifarm SA.

Adrian Ionel, plasat sub control judiciar într-un dosar ce vizează achiziția de măști chirurgicale

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 decembrie 2020, a inculpatului IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

ADVERTISEMENT

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15 martie 2020, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice (în valoare de 4.499.985 lei) ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măști chirurgicale cu trei pliuri”.

De menționat este faptul că, la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus.

Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.

Prin demersurile menționate mai sus, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă.

ADVERTISEMENT

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

  • să nu părăsească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. De asemenea, i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

ADVERTISEMENT

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri