News

Fostul director Unifarm, trimis în judecată pentru fapte de corupție. Va fi cercetat sub control judiciar

02.10.2020 | 17:23
Fostul director Unifarm, trimis în judecată pentru fapte de corupție. Va fi cercetat sub control judiciar
Adrian Ionel este acuzat de abuz în serviciu. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Adrian Ionel, fostul director al Unifarm, companie cu capital de stat care se recomandă drept unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice și parafarmaceutice din țara noastră, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul ce vizează săvârșirea unor infracțiuni precum luare de mită, abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și trafic de influență.

Acesta ar fi solicitat reprezentanților unei firme suma de 760.000 de euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare a echipamentelor de protecție necesare în contextul epidemiei de coronavirus. Mai concret, este vorba despre 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale destinate cadrelor medicale aflate în prima linie în lupta cu agentul patogen care ucide în fiecare zi zeci de persoane din toate regiunile țării.

ADVERTISEMENT

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată și Daniela Lizica Maria Radu, la acea vreme şef serviciu comercial al CN Unifarm SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual, alături de alți trei inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Pentru moment, Adrian Eugen Ionel va fi cercetat sub control judiciar.

Dosarul Unifarm, trimis în judecată de procurorii DNA. Fostul director este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor:

ADVERTISEMENT
  •  IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane;
  •  RADU MARIA LIZICA DANIELA, la data faptelor şef serviciu comercial al CN Unifarm SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  fals intelectual”, au transmis reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție.

În contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății, în data de 30 ianuarie 2020, a stării de urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional din cauza infecțiilor cu noul coronavirus, Guvernul României a emis O.U.G. nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele și măștile de protecție), precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Contractul ar fi fost, încheiat, de fapt, într-un restaurant

În acest context, Adrian Ionel ar fi pretins suma de 760.000 de euro reprezentantului unei societăți comerciale în vederea atribuirii de către CN Unifarm SA unui contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale).

ADVERTISEMENT

Acesta ar fi fost încheiat în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

Potrivit procurorilor, documentul ar fi fost semnat și de inculpata Radu Maria Lizica Daniela, în calitate de șef serviciu comercial în cadrul CN Unifarm SA, pe care fostul director ar fi determinat-o ulterior să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-a efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei respective.

Negocierea s-ar fi realizat, de fapt, între Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-ar fi convenit asupra clauzelor contractului, precum și asupra prețului echipamentelor de protecție.

ADVERTISEMENT

În schimbul acestui „serviciu”, persoana intermediară ar fi pretins de la reprezentanții societății comerciale suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului. Deoarece societatea comercială furnizoare nu ar fi achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit inițial, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A, a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Firma respectivă ar fi livrat, însă, anterior un milion de măști chirurgicale (neconforme cu standardele stipulate în contract) și 25.920 de combinezoane din totalul echipamentelor menționate în contract, pentru care CN Unifarm SA ar fi achitat suma de 2.380.000 lei (reprezentând doar valoarea măștilor respective).

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri