News

Fostul episcop al Hușilor, arestat preventiv. Clericul este acuzat de agresiune sexuală și viol în formă continuată Update

22.05.2020 | 18:59
Fostul episcop al Husilor arestat preventiv Clericul este acuzat de agresiune sexuala si viol in forma continuata Update
ADVERTISEMENT

Corneliu Onilă, fostul episcop al Hușilor, a fost pus sub urmărire penală și trimis în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru săvârșirea unui viol în formă continuată și o agresiune sexuală în formă continuată. În același dosar, a fost pus sub acuzare fost arhimandrit de la catedrala din Huși, Sebastian Jitaru, pentru trei infracțiuni de viol în formă continuată, informează Agerpres.

UPDATE: Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au admis, vineri, propunerea procurorilor privind arestarea a celor doi şi au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

ADVERTISEMENT

“Am contestat măsura arestării preventive”, a declarat Liviu Bran, avocatul lui Onilă.

Fostul episcop de Huşi a refuzat să facă declaraţii în fata instanţei, precizând doar ca se considera nevinovat.

Victimele ierarhilor bisericești erau minori

Referatul de arestare preventivă a prelatului a fost trimis la Curtea de Apel Iași. Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă această instanță, Corneliu Onilă se face vinovat de agresiune sexuală în formă continuată comisă împotriva unui minor, la care se adaugă o infracțiune de viol în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Cererea de arestare preventivă vine la o zi după ce episcopul a fost reținut pentru 24 de ore.

În același dosar este urmărit penal și călugărul Sebastian Jitaru, fostul arhimandrit la catedrala episcopală din Huși, pentru trei infracțiuni de viol comise asupra unor minori, șantaj în formă continuată și agresiune sexuală împotriva unui minor.

Jitaru se află deja în închisoare după ce, împreună cu alți doi preoți, a fost condamnat la închisoare pentru șantaj la adresa episcopului.

ADVERTISEMENT

Acesta a reclamat, în  iunie 2017, că trei preoți îl șantajează cu o înregistrare în care ar apărea în ipostaze intimă cu un elev de la Seminarul Teologic Huși, actualmente preot într-o comună din județul Vaslui, cu scopul de a obține funcții și sume de bani. Scandalul a dus la condamnarea celor trei și retragerea din funcție a episcopului Hușilor.

O anchetă întârziată

Potrivit unei serii de investigații ale site-ului Să Fie Lumină, dosarul de șantaj nu a fost fost urmat de o anchetarea posibilelor fapte de abuz sexual deoarece procurorul DNA nu a trimis la Parchetul General înregistrările video care ar fi putut clarifica suspiciunile legate de abuzurile la care au fost supuși elevi ai Seminarului Teologic din Huși.

ADVERTISEMENT

O plângere inițială îndreptată împotriva lui Corneliu Onilă a fost clasată în 2018 din lipsă de probe, însă materialele difuzate în presă au dus la redeschiderea dosarului în care atât victima, cât și făptașul din dosarul de șantaj sunt acum puse sub acuzare.

Înainte de reținere, Onilă s-a retras la mănăstirea Văratec, păstrându-și titlul de episcop.

 

ADVERTISEMENT
Tags: