News

Fostul episcop de Huşi, reţinut de procurori pentru acte sexuale cu un minor! Răspunsul Patriarhiei

21.05.2020 | 18:41
Fostul episcop de Husi retinut de procurori pentru acte sexuale cu un minor Raspunsul Patriarhiei
Fostul episcop de Huşi, reţinut de procurori pentru acte sexuale cu un minor! Răspunsul Patriarhiei
ADVERTISEMENT

Fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, a fost reţinut, joi, de procurorii din Iaşi. El a fost arestat pentru 24 de ore, fiind cercetat într-un dosar privind săvârşirea de acte sexuale cu un minor. 

Fostul episcop de Huşi, reţinut de procurori pentru acte sexuale cu un minor!

El ar fi abuzat sexual un elev de 17 ani de la Seminarul Teologic, în urmă cu câţiva ani. Patriarhia a precizat că acestuia i-a fost retrasă funcţia de episcop în iulie 2017, pe baza datelor existente atunci în legătură cu acuzaţiile la adresa sa, iar când va exista o deciziei definitivă de condamnare, va putea fi decisă caterisirea.

ADVERTISEMENT

”Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranşat cazul fostului episcop de Huşi în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuţiile şi funcţia de episcop.

Cazul său a fost preluat de autorităţile judiciare care au continuat o lungă şi complexă anchetă. În noul context al reţinerii la care s-a procedat astăzi, aşteptăm derularea finală a procesului.

ADVERTISEMENT

La sfârşitul acestuia, după epuizarea tuturor acţiunilor judecătoreşti şi pronunţarea finală a instanţei, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, conform News.ro.

În scandal au fost implicaţi şi trei preoţi care l-ar fi şantajat pe Corneliu Onilă

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Corneliu Onilă, fost episcop de Huşi, a fost reţinut joi, el fiind acuzat că ar fi abuzat sexual un fost elev de la Seminarul Teologic din Huşi.

ADVERTISEMENT

Dosarul a fost redeschis anul trecut de procurorii ieşeni, după ce iniţial cauza a fost clasată din lipsă de probe. În scandal au fost implicaţi şi trei preoţi care l-ar fi şantajat pe Corneliu Onilă, aceştia fiind condamnaţi la pedepse de până la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

În august 2017, episcopul Huşilor s-a retras din funcţie

Fostul episcop ar fi abuzat sexual un elev de la Seminarul Teologic, acesta din urmă având 17 ani. Preotul a fost filmat în ipostaze intime cu elevul respectiv, iar imaginile au fost apoi distribuite pe internet.

ADVERTISEMENT

În urma imaginilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a solicitat episcopului de Huşi să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti. În august 2017, episcopul Huşilor s-a retras din funcţie, spunând că este nevinovat.

ADVERTISEMENT