News

Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea, fugit din România după condamnare, s-a predat în Italia

23.02.2021 | 22:33
Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea fugit din Romania dupa condamnare sa predat in Italia
Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea, fugit din România după condamnare, s-a predat în Italia. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marian Zlotea, fostul europarlamentar PDL care a fugit din România după ce a fost condamnat la o pedeapsă de închisoare cu executare, s-a predat în Italia.

Pe 13 ianuarie 2021, fostul președinte al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 8 ani și jumătate de închisoare.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, la doar câteva ore de la pronunțarea deciziei instanței, chiar în momentul în care polițiștii se pregăteau să-l încarcereze, Zlotea anunța pe Facebook că a plecat din România.

Marian Zlotea, fost europarlamentar fugit din România după ce a fost condamnat, s-a predat în Italia

Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL și fost presedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, care a părăsit țara după ce a fost condamnat definitiv, pe 13 ianuarie, de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani şi jumătate de închisoare pentru corupție, s-a predat autorităților din Italia, anunță G4Media.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, avocatul lui Zlotea le-a transmis autorităților italiene locul unde se află Zlotea, iar carabinierii l-au reținut în acest loc.

În urmă cu ceva mai mult de o lună, Zlotea a fost condamnat pentru trafic de influență, luare de mită, constituire de grup infracțional organizat și instigarea la luare de mită. Acesta a fost acuzat de procurori că îi obliga pe salariații Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să cotizeze lunar la PDL.

ADVERTISEMENT

marian zlotea

Tot în ianuarie, judecătorii au dispus confiscarea de la Zlotea a sumei de 263.000 de lei. În prima instanță, politicianul fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi definitiv miercuri și trei directori din ANSVSA: Doina Constanţa Lupu: 6 ani şi 6 luni de închisoare, Mădălina Ioana Podosu: 6 ani și Marius Hofman: 4 ani.

ADVERTISEMENT

Zlotea, în ziua condamnării: ”Sunt nevinovat”

Pe 13 ianuarie, la puțin timp după pronunțarea deciziei instanței, Zlotea scria pe Facebook că a plecat din România, “știind de această înscenare de sentință“. Acesta mai dezvăluia că deja a cerut statut de refugiat politic în altă țară. De asemenea, Zlotea scrie pe pagina sa de socializare că se va adresa CEDO.

”Sunt nevinovat iar aceasta este o sentință nedreaptă dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunțuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpați arestați care, ulterior denunțurilor, au fost eliberați.

Toată povestea s-a creionat în jurul acțiunilor sociale organizate pe lângă biserici în campania electorală din 2009. Faptele au fost catalogate de DNA ca fapte de corupție și trafic de influență fără nicio probă în acest sens.

Instanta de fond a Tribunalului București a dispus în ceea ce mă privește o pedeapsa de 2 ani cu suspendare pe care bineînțeles că am considerat-o nedreaptă și am atacat-o. Instanța de apel nu a respectat nici un drept la apărare pe tot parcursul procesului schimbând în penultimul termen al pronunțării încadrarea în trafic de influență fără ca acest lucru să se fi solicitat de vreuna dintre părțile implicate.

Consider că această sentință este nedreaptă și este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL.

În acest moment, noul PNL format în urma fuziunii cu PDL nu face altceva decât să arunce peste bord toți liderii vechiului PDL care s-au trezit, în urma acestei fuziuni, cu tot felul de probleme penale. La fel au procedat și cei dinainte, cei de care am încercat să protejez partidul, care au condus țara cu ajutorul instituțiilor de forță care acum s-au pus în slujba noii puteri.

Voi ataca acestă decizie la ÎCCJ, la CEDO, la toate instituțiile europene abilitate care mă pot ajuta să-mi dovedesc nevinovăția. Oricine va avea curiozitatea de a citi acest dosar va vedea că nu există nicio probă care să mă incrimineze. Plătesc acum exclusiv pentru simplul fapt că nu am plecat capul în fața deținătorilor puterii absolute.

În 4 decembrie 2020 am fost amenințat că dacă nu voi renunța la monitorizarea procesului electoral din 6 decembrie voi primi o condamnare cu executare în acest dosar. Motiv pentru care nu am mai participat și am plecat din țara și nu am asistat la monitorizarea electorală pe care o desfășuram in calitate de președinte al ATRNU!

În acest moment, știind de această înscenare de sentință care urma să mi se pregătească am părăsit România și, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă țară. Cu probele și dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăția, îmi voi căuta dreptatea la CEDO”, scria Zlotea luna trecută pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: