Fotbal international

Fostul internațional român Zoltan Kadar, numit antrenor la cea mai titrată echipă din fotbalul elvețian

16.05.2020 | 14:31
Fostul international roman Zoltan Kadar numit antrenor la cea mai titrata echipa din fotbalul elvetian
ADVERTISEMENT

Fostul internațional român Zoltan Kadar a fost numit antrenor la cea mai titrată grupare din fotbalul elvețian, Grasshoppers Zurich. În vârstă de 54 de ani, Kadar a activat până acum în poziția de secund, dar după despărțirea de antrenorul Goran Djuricin a primit această oportunitate.

Zoltan Kadar a ajuns antrenor la clubul care are 46 de trofee în vitrină

Misiunea sa nu va fi deloc una ușoară, pentru că „lăcustele” din Zurich sunt acum nobilul decăzut al fotbalului din Țara Cantoanelor. Echipa care are în vitrina clubului nu mai puțin de 27 de trofee pentru titlurile câștigate de-a lungul anilor plus alte 19 Cupe ale Elveției se află acum în a doua ligă.

ADVERTISEMENT

Și nu va fi sigură de revenirea în primul eșalon, pentru că Lausanne e ca și câștigătoare a campionatului diviziei secunde, având un avans de 15 puncte peste „alb-albaștrii” din Zurich și peste Vaduz, aflate la egalitate de puncte, 37.

Dinamo l-a cumpărat de la U Cluj cu 30.000 de dolari

Zoltan Kadar a evoluat în fotbalul românesc pornind de la divizionara B Tractorul Brașov. În 1987, s-a transferat la Cluj, devenind student la Universitatea Babeș-Bolyai și jucând ca mijlocaș dreapta timp de patru sezoane în culorile „alb-negre” ale Universității.

ADVERTISEMENT

În 1991, președintele lui Dinamo, Vasile Ianul, a plătit 30.000 de dolari clujenilor pentru a-l aduce în Ștefan cel Mare, unde Kadar a fost folosit și ca fundaș dreapta, jucând 135 de meciuri și marcând 16 goluri. A devenit și internațional român, jucând de 12 ori sub „tricolor”.

Și-a deschis un restaurant la Gherla

În 1996, Kadar a decis să revină la Cluj, dar nu prea mai avea chef de fotbal, preferând să deschidă un restaurant la Gherla, de care s-a ocupat personal.

ADVERTISEMENT

Nu pentru mult timp, pentru că fostul său coechipier de la Dinamo, tot de etnie maghiară, Gabor Gerstenmajer, care evolua în Elveția la Schaffhausen, l-a convins să îl însoțească.

Patru sezoane la Schaffhausen

Kadar a jucat timp de patru sezoane la Schaffhausen, fiind titular incontestabil și unul dintre cei mai iubiți jucători de către suporteri. În anul 2000, după retrogradarea echipei, a plecat ca antrenor-jucător în liga a patra, la Frauenfeld, pe care a reușit să o promoveze în al treilea eșalon.

ADVERTISEMENT

Cariera de antrenor principal și-a început-o la Wintherthur, la echipa de tineret a clubului. după care a ajuns secund la Grasshoppers și acum a fost numit antrenor principal.

ADVERTISEMENT