News

Fostul mare rabin din Israel a murit din cauza infecției cu noul coronavirus

13.04.2020 | 08:16
Fostul mare rabin din Israel a murit din cauza infectiei cu noul coronavirus
ADVERTISEMENT

Fostul mare rabin din Israel, Eliyahu Bakshi-Doron, a murit din cauza infecției cu noul coronavirus. Informația a fost furnizată de spitalul Shaare Zedek din Ierusalim.

Fostul mare rabin din Israel a murit din cauza infecției cu noul coronavirus

În urmă cu doar cinci zile, Eliyahu Bakshi-Doron a fost internat de urgență la unitatea medicală Shaare Zedek din Ierusalim.

ADVERTISEMENT

Ajuns la 79 de ani, fostul rabin-șef al Israelului a pierdut lupta cu COVID-19. Medicii anunță că starea sa de sănătate s-a agravat, iar eforturile de salvare au fost în zadar, scriu cei de la Times Of Israel.

Bakshi-Doron a fost marele rabin sef al Israelului între anii 1993 și 2003. Acesta s-a născut la Ierusalim în 1941, fiind mare rabin al orașului-port Haifa (nord) timp de 18 ani înainte de a fi ales mare rabin al Israelului.

ADVERTISEMENT

Primul ministru Benjamin Netanayahu a aflat cu durere de dispariția fostului mare rabin, numindu-l ”o verigă importantă în lanțul de savanți din Torah. Competența sa excepțională în sursele evreiești s-a contopit cu dimensiunile sale nobile. El a fost plăcut înzestrat și a întâmpinat cu căldură fiecare persoană ”.

Eliyahu Bakshi-Doron, întâlnire controversată cu Papa Ioan Paul al II-lea

În urmă cu două decenii, în cursul vizitei efectuate în Israel de Papa Ioan Paul al II-lea, Eliyahu Bakshi-Doron a avut o întâlnire cu Suveranul Pontif.

ADVERTISEMENT

Evenimentul din anul 2000 i-a atras numeroase critici din partea unor rabini ultraortodocşi. În favoarea dialogului interconfesional, a avut numeroase întâlniri cu responsabili musulmani şi creştini.

Eliyahu Bakshi-Doron a avut și probleme cu legea. El a fost inculpat pentru corupţie şi abuz de încredere în 2012 şi condamnat la un an de închisoare cu suspendare în 2017.

ADVERTISEMENT

Internat la începutul lunii aprilie, fosta mare figură religioasă suferea de mai multe boli care au dus la o deteriorare a stării sale de sănătate după ce a fost contaminat cu noul coronavirus, a precizat spitalul din Ierusalim într-un comunicat.

De la startul pandemiei de coronavirus, mai multe personalități și-au pierdut viața din cauza acestei maladii. În această listă îi avem pe muzicienii John Prine, Alan Merrill, Adam Schlesinger, Bucky Pizzarelli şi actorul Mark Blum.

ADVERTISEMENT