News

Fostul ministru Constantin Niță iese din închisoare. Politicianul, caracterizat drept ”un mentor” pentru ceilalți deținuți

Constantin Niță, fost ministru PSD al energiei, este la un pas de ieșirea din închisoare, după ce Judecătoria Miercurea Ciuc a admis cererea de liberare condiționată.
30.05.2024 | 10:34
Fostul ministru Constantin Nita iese din inchisoare Politicianul caracterizat drept un mentor pentru ceilalti detinuti
Constantin Niță, fost ministru PSD al Energiei, a fost condamnat de trafic de influență, într-un dosar instrumentat de DNA / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Adevărul Live / Hepta
ADVERTISEMENT

Constantin Niță, fost deputat, ministru pentru IMM-uri (în 2008) și al Energiei (în 2009), precum și fost președinte PSD Brașov, și-a făcut deja bagajele pentru a ieși din închisoare. Niță a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic ce influență, din care a efectuat ceva mai mult de jumătate.

Constantin Niță a fost lector al cursurilor la care au participat deținuții

La sfârșitul lunii mai, Judecătoria Miercurea Ciuc a dispus liberarea condiționată a condamnatului Constantin Niță, la propunerea Comisiei din cadrul penitenciarului din localitate.

ADVERTISEMENT

Potrivit încheierii de ședință, la data depunerii acțiunii în instanță, Niță executase 731 de zile, și-a achitat obligațiile civile și a avut o conduită ireproșabilă, în penitenciar. De asemenea, fostul ministru a fost recompensat de mai multe ori și a muncit ”cât i-a permis sănătatea”.

În schimb, Constantin Niță a avut ”o atitudine de întrajutorare atât față de celelalte persoane deținute, cât și către funcționarii care lucrează în penitenciar”. De asemenea, el a organizat cursuri pentru deținuți, devenind un fel de mentor pentru aceștia.

ADVERTISEMENT

”Acesta a fost lectorul tuturor cursurilor, a fost titularul cursurilor respective, astfel petentul a înţeles să contribuie în mod direct şi total la tot ce înseamnă educarea şi reeducarea altor persoane private de libertate”, se arată în raportul comisiei penitenciarului.

Fostul ministru suferă de afecțiuni grave

În vârstă de 68 de ani, Constantin Niță suferă de mai multe afecțiuni cronice, fiind insulino-dependent și având afectată vederea, motiv pentru care a suferit mai multe intervenții chirurgicale. Avocatul fostului ministru a spus instanței că problemele de sănătate ale acestuia nu pot fi tratate în regim penitenciar.

ADVERTISEMENT

În motivarea sentinței, judecătorii au scris că ”deși a fost condamnat pentru o faptă gravă și se află la prima analiză, se reține că persoana condamnată nu este cunoscută cu antecedente penale, a avut un comportament exemplar pe durata executării pedepsei și a depus eforturi pentru reintegrarea socială, context în care se apreciază că este pregătit pentru a fi redat societății, riscul de recidivă fiind minim”.

Eliberarea lui Constantin Niță din închisoare nu se va produce decât în momentul în care decizia instanței va rămâne definitivă. În cauză, procurorii au făcut contestație, iar dosarul s-a mutat la Tribunalul Harghita. Primul termen al contestației a fost stabilit abia la începutul lunii octombrie, după vacanța judecătorească. Fostul ministru a introdus, însă, o cerere pentru ca ședința să se desfășoare la o dată mai apropiată.

ADVERTISEMENT

Politicianul fusese eliberat după decizia CCR referitoare la completurile nelegale

Constantin Niță a fost condamnat definitiv în 2018, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. După ce a executat șase luni, el a fost pus în libertate, după ce Curtea Constituțională a constatat drept nelegală compunerea completurilor de judecători de la Înalta Curte. În 2022, Niță s-a întors la penitenciar pentru a executa și restul de pedeapsă. El ar fi trebuit să rămână în spatele gratiilor până la data de 15 mai 2026.

Fostul șef al PSD Brașov a fost acuzat de procurorii DNA că în cursul anului 2013, pe vremea când era ministru al Energiei, i-ar fi solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract între UTI Group și Primăria Iași.

Niță ar fi intermediat și o întâlnire pe care omul de afaceri și Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului.

Constantin Niță, acuzat de DNA că a intermediat un contract între Urdăreanu și primăria Iași

”În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti.

De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu.

Constantin Niță este absolvent al facultății de Drept din Iași și a obținut doctoratul în economie. În perioada comunistă, el a fost șeful agenției BTT Brașov, după care a devenit director al hotelului Pârâul Rece. Între 1997 și 2000, el a predat la Facultatea de Economie din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Niță are la activ patru mandate de deputat, el fiind membru al Parlamentului între anii 2000 și 2016.

ADVERTISEMENT
Tags: