ADVERTISEMENT
News

Fostul ministru Costel Alexe este la DNA în cazul mitei de 22 de tone de tablă. Comunicatul DNA. Update

Autor: Flaviu Popa | 07.01.2021 | 15:51
Fostul ministru Costel Alexe este la DNA în cazul mitei de 22 de tone de tablă. Comunicatul DNA. Update
Costel Alexe DNA ianuarie 2021 masca covid Ministru Mediului INQUAM Octav Ganea George Calin (8)

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a ajuns în fața procurorilor DNA, în cazul scandalului mitei de 22 de tone de tablă.

ADVERTISEMENT

Alexe ar fi primit 22 de tone de tablă ca să deblocheze alocarea unor certificate de carbon pentru Combinatul Siderurgic Galați.

Actualul președinte al Consiliului Județean Iași susține, însă, că nu a luat niciodată foloase necuvenite.

UPDATE, 15:51 / DNA a emis un comunicat prin care face precizările necesare în cazul de față.

ADVERTISEMENT

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 4/VIII/3 din 4 ianuarie 2021, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

– ALEXE COSTEL, la data faptelor exercitând funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare,
– Persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

ADVERTISEMENT

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

ADVERTISEMENT

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

ADVERTISEMENT

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

UPDATE, 11:26 / Costel Alexe a ieșit de la audieri, însă a refuzat să facă declarații în fața jurnaliștilor prezenți.

ADVERTISEMENT

Costel Alexe la DNA, în cazul mitei de 22 de tone de tablă

„Am aflat cu surprindere şi am luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea. Am încredere în actul de justiţie şi îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.

Nu voi face nicio referire publică la această situaţie în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzaţiile care îmi sunt aduse şi voi oferi toată cooperarea şi transparenţa mea în faţa organelor judiciare”, a precizat Alexe.

Cele 22 de tone de tablă de gard ar valora 100.000 de lei, conform DNA. În schimb, Alexe ar fi deblocat 5 milioane de certificate de carbon către Combinatul Siderurgic Galați.

Certificatele veneau de la Comisia Europeană pentru a reduce poluarea, însă necesitau și semnătura ministrului Alexe.

„Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră se alocă pentru o tonă de dioxid de carbon neemisă. Aceste certificate pot fi tranzacționate, prin traderi internaționali, pe piața de carbon europeană. Potrivit Bloomberg, un certificat de carbon valorează în jur de 33 de euro”, conform Realitatea.net.

Conform unui calcul, certificatele distribuite Combinatului din Galați ar valora 180 de milioane de euro. Alexe e acuzat că a primit tabla mită pentru a închide ochii la poluarea făcută de combinat prin halda de zgură. Tabla ar fi ajuns la firma soţiei fostului ministru, conform sursei citate.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT