ADVERTISEMENT
News

Fostul ministru Costel Alexe neagă acuzațiile DNA: „Nu am cerut și nu am luat foloase necuvenite”

Autor: Adrian Ilie | 04.01.2021 | 22:07
Fostul ministru Costel Alexe neagă acuzațiile DNA: „Nu am cerut și nu am luat foloase necuvenite”
Costel Alexe, ironizat într-o postare pe Facebook de Ambasada Suediei. ”BAM BAM, stiți voi...” Foto: Hepta

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, fostul ministru al Mediului, a afirmat că a aflat „cu surprindere” de acuzațiile pe care i le-au adus procurori anticorupție. Alexe susține că nu a cerut și nu a primit niciodată foloase necuvenite, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Reacția lui Costel Alexe vine după ce procurorii DNA au cerut președintelui României să încuviințeze începerea urmăririi penale împotriva sa pe motiv că ar fi cerut mită 22 de tone de tablă de managerul unui combinat siderugic.

Faptele ar fi fost comise în timpul cât Alexe era ministru al Mediului în guvernul Orban.

Costel Alexe, acuzat că ar fi luat tablă ca mită

Am aflat cu surprindere şi am luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea”, a afirmat, luni, Costel Alexe, printr-un comunicat de presă.

Alexe s-a arătat încrezător că acțiunile justiției în privința sa îi vor confirma nevinovăția.

ADVERTISEMENT

Am încredere în actul de justiţie şi îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii. Nu voi face nicio referire publică la această situaţie în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzaţiile care îmi sunt aduse şi voi oferi toată cooperarea şi transparenţa mea în faţa organelor judiciare”, se mai spune în comunicatul lui Alexe.

Potrivit unui comunicat al DNA în care numele lui Alexe nu este menționat explicit, ministrul ar fi pretins mită de la managerul unui combinat siderurgic pentru alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și pentru monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme, atribuții care țin de Ministerul Mediului.

În perioada menționată de procurori (23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020), ministru al Mediului era Costel Alexe, actualul președinte al Consiliului Județean Iași.

ADVERTISEMENT

În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox.103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa. Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

ADVERTISEMENT

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, transmite DNA.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT